Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie wczoraj wyskoczył mi taki błąd

https://zapodaj.net/590f6ab5291e6.jpg.html

nic nie grzebałem przy liczniku itp.Błędu nie da się skasować.Próbowałem odłączyć aku nic nie dało.Przekodowałem pustym plikiem mann licznik+ moduł świateł.Przekodowanie się udało ale nic to nie zmieniło.Prócz tego wszystko działa prawidłowo,światła itp..

Co jest winne? licznik? moduł? czy może wystarczy kupić pasoft i nim emprom do ike wgrac? Wyciągałem tez licznik i moduł ruszałem kablami,psikałem kontakt spray ale tez nic nie dało

Opublikowano

To jest prawdopodobnie błąd wynikający z różnicy w przebiegu jaki jest zapisany w liczniku i module świateł.

System dopuszcza rozsynchronizowanie nie większe niż 1000km potem wywala taki błąd. Dopóki ta różnica będzie większa niż 1000km nie skasujesz błędu.

Synchronizacja następuje podczas przekręcania kluczyka. Nie pamiętam czy na pozycję 1 czy 2.

Po przekręceniu kluczyka następuje przepisanie wartości przebiegu z licznika do modułu świateł.

Teoretycznie może to wystąpić gdybyś przejechał 1000km bez wyłączania silnika, mało prawdopodobne.

Przypuszczam, że coś zakłóca tą synchronizację.

Pasoftem można skorygować przebieg w module świateł, wykasować błąd i zobaczyć czy następuje synchronizacja.

Odczytaj przebieg w liczniku i module świateł.

Opublikowano

zrobiłem to pasoftem błąd znikł z tym,że IKE podaje w programie mi 300 530 natomiast LCM 300250 bodajże i mimo wpisania w LCM przebiegu z IKE czyli 300530 i zapisaniu i tak jest przebieg pomniejszony o te 200km.Wpisałem w LCM przebieg z licznika ale po zapisaniu i tak się nie pokrył o te + - 200km :roll:

Plus wpisałem vin na nowo w LCM i dodatkowo VIn na nowo w IKE i błąd znikł.. ciekawe tylko dlaczego nie da się ustawić by ike w pasofcie i LCM pokazywało to samo.

Opublikowano

Z którego roku masz auto?

Masz możliwość zmiany przebiegu i VIN w IKE???

U mnie w LCM przebieg zapisywany jest, a właściwie był, z dokładnością do 100km, czyli np. IKE 302555 a w LCM 302500.

Jaką miałeś wpisaną ostatnią wartość w LCM, przed grzebaniem.

U mnie stanął na równych 300000.

Sprawdź czy następuje synchronizacja.

Wpisz w LCM np. 500km mniej niż w IKE, następnie kluczyk na 0 potem na 2. Powinno się zsynchronizować.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kolego mam pytanie otóż jak miałem błąd tylko nie wiem czy tyczył się vinu czy przebiegu to ustawiłem taki sam przebieg w LCM co w IKE był.Czyli w Ike poprzednio miałem 300400 teraz w ike mam 300506 a LCM stoi dalej na 300400 które wtedy wpisałem.A tutaj jedna osoba pisała,że LCM aktualizuje się co 100km więc czemu nie wbił na 300500?

tu zdjęcie

https://zapodaj.net/ae7b471bce864.jpg.html

Opublikowano

sprawa taka jak ustawiłem 30000 w lcm a w ike miałem 300506 to na czerwono już świeciło w Pasofcie i w IKE błąd był.. sam nie zsynchronizował.

Różnica jaką zauważyłem kiedy pasoft widzi błąd to 200km.Jak ustawiłem 300300 a w ike było 300506 to już na czerwono bład był.. i sam na zapłonie nie wskoczył na to co w ike.. dopiero ręcznie jak wpisałem 300506 to ustawiło 300500 no to co jest grane..moduł tzn światła itp działają wszystko to co 200km bede musiał wpisywać przebieg..

Opublikowano

Powiem tak.

Mam dokładnie tak samo i również zaczęło wywalać błąd przy 300000km, w sterownikach nic nie było grzebane.

Nie sądzę, żeby to był przypadek, że w dwóch autach przy przebiegu 300000km dzieją się takie rzeczy.

Przypuszczam, że to może być błąd w oprogramowaniu IKE, LCM chyba należy wykluczyć, bo mam z HW I SW w najnowszej wersji.

Może jakieś inne sterowniki zakłócają komunikację IKE - LCM przy takim przebiegu?

Możesz jeździć z tym błędem. Nie zauważyłem, żeby w czymś to przeszkadzało.

Co mi przychodzi do głowy:

1. Zmienić przebieg w IKE i LCM na taki poniżej 300000km i sprawdzić czy się będzie synchronizować.

Niestety nie wiem jak w łatwy sposób zmienić przebieg w IKE z pamięcią M35080.

2. Wyciągnąć IKE i LCM z auta i próbować przeprowadzić taką synchronizację "na stole", tak żeby mieć pewność, że inne sterowniki jej nie zakłócają.

Może w przyszłym tygodniu uda mi się to ogarnąć.

Opublikowano

odnośnie LCM e46

Gdy LCM stuknie 300 000 na tym pozostaje.Można pasoftem ręcznie wpisywać by pokryć przebieg ike z LCM ale sam LCM już się nigdy nie zaktualizuje.Do Przebiegu 300 000 LCM aktaulizuje się co 100km względem IKE.

Także błędu nie można usunąć. Ani wgranie softa 4.5 ci37 też nic nie pomoże.

Informacja zaczerpnięta z forum e46fanatic

''LCM nie może przechowywać więcej niż 300 tys., Więc błąd pozostanie na stałe.''

''Nie ma mowy. Maksymalna wartość dla LCM wynosi 300000. Musisz żyć z błędem.''