Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i mam pytanko

w czasie hamowania zaczyna kopac pedal hamulca po pewnym czasie zapala sie na stale lampka abs,i kopanie ustaje.Po ponownym zapaleniu silnika problem sie powtarza czy dobrze przypuszczam ze wine za to ponosi uszkodzony czujnik od ABS przy kole.Prosze o sugestie i porade.

Opublikowano
efekt miałem ten sam, okazało sie ze po ogledzinach jeden z kabelków był już ze strości połamany i czasami kontaktował czasmai nie i tak to było, w zasadzie strach było hamować nawet lekko bo mogłem w tyłek wjechac komus wolałem jak mi sie swieciło niż kopało w hamulec. Pojechałem do elektryka i on mi ten kabelek wymienił z jakiegos innego uszkodzonego i treraz jest super, koszt naprawy 20 zł. oczywiście nie wykluczam ze możesz mieć uszkodzony czujnik i w taki razie nic tylko wymiena na nowy

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
a to hamowanie jest mocne czy normalne tak jak np sie zwalnia przed skrzyżowaniem lekko naciskając pedał?

Marek - u mnie jest dokładnie jak piszesz . Hamując z niewielkiej prędkości - np. przed skrzyzowaniem - kopie raz na 1 obrót koła (tak oceniam). Natomiast hamując z pełnej prędkości (pow. 40/h) hamuje normalnie.

Masz jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Darek W

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiec bede kontynolowal watek aby nie zakladac nowego

Czuinik zmienilem na nowy i bylo ok przez 200 metrow nastepnie problem powrucil.Lecz teraz ciagle swieci sie kontrolka ABS

Po podlaczeniu do komputera i skasowaniu bledu ABS znow 200 metrow spokoju i to samo.

Komputer pokazuje blad ABS o numerze 3.

Po sprawdzeniu kabelkow ze wtyczka jeden z nich jest ulamany trzyma sie tylko na kilku drucikach.

Prosil bym jeszcze o jakies sugestie czego mam szukac w usterkach ,przewody lozysko....

Wielkie dzieki za wszelkie wskazowki

Opublikowano
Dopytuję się inych w tym temacie, chociaż gdy padł mi pierwszy czujnik to zanim go wymieniłem padł drugi. Byłem bardzo zdziwiony takim zbiegiem okoliczności. No cóż wydałem kolejne 300 pln i założyłem oba nowe. Po założeniu pojawiły się te problemy o których pisałem powyżej Tak jak u Marka. Nie wiem co dalej, ale jak czytam wypowiedzi innych o skutkach to zaczynam wierzyć że padł i trzeci bo komputer pokazuje teraz kolejny czujnik, ale on raz się zapala a raz nie. Myślałem że oprócz wymiany i jego zapalania się problem kopania przy dojeżdżaniu do skrzyzowania (tylko hamowanie z małych prędkości) to jakiś inny problem, ale pomały dociera do mnie że to chyba ta sama przyczyna. Dlatego jestem zainteresowany podpowiedzią Marka jak zakończyły się jego problemy.
Opublikowano

moze to byc wina tego ze byly tej samej parti i akurat leca 1 po drugim - tak mi sie to wydaje.

co do kabelka ze trzyma sie na paru drucikach to rowniez moze byc problem tego , proponuje od nowa zarobic wtyczke do czujnika i zweryfikowac wszystkie czujniki , albo przelozyc z innego kola i zobaczyc jaki blad pokazuje , moze tez byc przekaznik badz urzadzenie ABS samo w sobie uszkodzone