Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wsyztkich mam oto problem z wiracjami w przedziale (tak jakby bulka na oponie) 130-150km/h ale to zaczniemy od początku.

W zimę uderzyłem lewym tyłem w krawężnik i w tedy zaczeła się cała zabawa.

Na drugi dzień auto na podnośnik i diagnoza

-krzywa felga

-skrzywiona kierownica

-wylany amor

-krzywa piasta

Na następny dzień po diagnozie wymieniłem:

-amorki tył

-piastę

-zbierzność

-prostowanie felgi wywarzenie 4szt i sprawdzenie opon (wszystko ok)

Po tych wszystkich zabiegach efekt skakania opony nie ustał i dalej występuje. Gościu z wulkanizacji mówi ze może krzywa pół oś myślę no spoko dostała może ona daje w dupe.

Jak się później okazało niestety wymiana nic nie pomogła.

Dziś wymieniłem wahacze od strony uderzenia i oczywiście oprócz przymusu sutawienia geometrii nic nie pomogło.

Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną tych wibracji ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tez mnie to dziwi ze zamiast zapodac na chwile inny zestaw kol by sprawdzic czy to nie opona lub felga naprawiana to wymieniasz kolejne czesci

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tamto co wymienił to akurat było uszkodzone więc naprawa w miarę ok . Drugi sprawdzony komplet że nie drga to słuszne podejscie . Ja tak miałem a w sumie mam na letnim zestawie . Nawet minimalnie w prawo ucieka . Na zimowym idealnie w całym zakresie prędkości . Zatem coś z letnim zestawem nie tak .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Felgą nawet jeżeli się dobrze wyważa a jest minimalnie krzywa będzie biła właśnie w jakimś określonym przedziale prędkości.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Przekładałem felgi z przodu na tył potem zmieniłem na inne felgi proste z dobrymi oponami (opony i felgi sprawdzone u wulkanizatora) efekt dalej taki sam nic nie pomagało.