Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W mojej F10 kilkanaście dni temu wyskoczyl komunikat słabe aku. Naładowałem że złączek pod maską i było ok. Auto 5dni stało i po odpaleniu wyskoczył znowu komunikat słabe Aku. Przejechałem 5km i po paru godzinach odpaliłem znowu i moim oczom ukazały się wszystkie możliwe błędy. Nie działa wspomaganie,abs,ESP licznik nie pokazuję prędkość, poduszki się świecą czujniki ciśnienia kół itp.

Zmieniłem Aku na drugie używane ale 100% sprawne i naładowane dalej to samo. Nie można skasować błędów programem Delphi. Wie ktoś jaka może być przyczyna?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. W mojej F10 kilkanaście dni temu wyskoczyl komunikat słabe aku. Naładowałem że złączek pod maską i było ok. Auto 5dni stało i po odpaleniu wyskoczył znowu komunikat słabe Aku. Przejechałem 5km i po paru godzinach odpaliłem znowu i moim oczom ukazały się wszystkie możliwe błędy. Nie działa wspomaganie,abs,ESP licznik nie pokazuję prędkość, poduszki się świecą czujniki ciśnienia kół itp.

Zmieniłem Aku na drugie używane ale 100% sprawne i naładowane dalej to samo. Nie można skasować błędów programem Delphi. Wie ktoś jaka może być przyczyna?

Po zmianie akumulatora należy zrobić jego adaptacje. Jeśli ma inny typ lub/i pojemność należy zakodować nowe wartości.

Zrobiłeś to po wymianie?

Jeśli nie to tak w skrócie - pracuje na parametrach starego.

Inna możliwość to że coś kradnie prąd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem identyczne problemy gdy kuna przegryzla mi jeden z czujnikow abs. Kompletnie nic nie dzialalo i choinka na wyświetlaczu. Moze jak gdzies tam parkowales pare godzin to jakas menda przegryzla kabel? Jak mialem slaby aku to nie sypal takimi bledami ze nie dzialal licznik ani wspomaganie. A przy uszkodzonym czujniku tak bylo. Moze to po prostu przypadek z aku. Delphi to o kant tylka mozna rozbic takich kwestiach. Sprawdz czy nie masz bledu ktoregos z czujnikow w kole.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Takie jaja dzieją się też jak zepsuje się któraś z klamek jeśli jest bezkluczykowy dostęp.
Opublikowano

Dokładnie. Miałem tak samo - najpierw ciągłe komunikaty o słabym akumulatorze , później jak już klamka wyzionęła ducha przepaliło bezpiecznik na którym wisi min. ABS.

Choinka na wyświetlaczu błędy : niesprawny napęd , awaria stabilizacji jazdy, komfort jazdy, układ hamulcowy itp.

Bezpiecznik 5A w skrzynce pod schowkiem (chyba nr2) - wcześniej odpiąłem klamki.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej Siekiera wracam do tematu .

Mam to samo co u Ciebie palą się wszystkie błędy objawy identyczne . czy po wymianie bezpiecznika błędy znikły ? usuwałeś je ? jaki programem ?

czy jeszcze jakieś bezpieczniki padły ? naprawiłeś jakoś klamki ? czy zostawiłeś tak jak jest ?

z góry dziękuje za pomoc . pozdrawiam

Opublikowano

Przed wymianą bezpiecznika odpiąłem wszystkie klamki ...

Wtyczki i gniazda zabezpieczyłem przed wilgocią rurkami termokurczliwymi. Zostały tylko podświetlenia.

Po wymianie bezpiecznika błędy poznikały.

Od tego czasu nie widziałem komunikatu o słabym akumulatorze.

Po odczytach ISTĄ są zawsze 4 błędy klamek : 9307A1 9307A8 9307AF 9307B6 ale uznaje to za błąd "systematyczny" i przestałem zwracać uwagę.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted: