Skocz do zawartości

2 Gran Coupe, opinie, porady, porównania

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Trochę brakuje opcji pośredniej między najsłabszą benzyną 218i a wersją M235i.. rozrzut 140 i 303 koni. Chociaż mam tą najsłabszą wersję i w trybie skrzyni sportowym bardzo żwawo jeździ. Ale to moje pierwsze BMW więc dla innych to co dla mnie jest żwawe może być niewystarczające :) Ale dla mnie jest super - samochód spodobał mi się od samego początku więc już w styczniu zamówiłem i podobno byłem pierwszy w naszym kraju który odebrał (jeszcze w marcu) :lol:
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakby ktoś chciał namiary na dobry rabat zapraszam na priv...
male-bmw-2.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Szkoda że tak późno poszerzyli ofertę silników - jak by było tak od począ†ku to wybrałbym cokolwiek mocniejszego. Z drugiej strony nawet ten najsłabszy jestbardzo fajny w praktyce - włączają się te turbiny szybko i nie mam nigdy wrażenia że się za wolno zbiera. No chyba że się przełączy w tryb ekonomiczny, to wtedy jest strasznie spokojnie :) Ale jak się przełączy w tryb sportowy to w drugą stronę - ciężko się jeździ po mieście bo przyspiesza momentalnie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda że tak późno poszerzyli ofertę silników - jak by było tak od począ†ku to wybrałbym cokolwiek mocniejszego. Z drugiej strony nawet ten najsłabszy jestbardzo fajny w praktyce - włączają się te turbiny szybko i nie mam nigdy wrażenia że się za wolno zbiera. No chyba że się przełączy w tryb ekonomiczny, to wtedy jest strasznie spokojnie :) Ale jak się przełączy w tryb sportowy to w drugą stronę - ciężko się jeździ po mieście bo przyspiesza momentalnie :)

A ja mam inne odczucia miałem na weekend m235i

I od 120 to nie jedzie heh...

Ale każdy lubi co innego

male-bmw-2.png
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Wiem, że to BMW budzi u fanów marki skrajne emocje natomiast zapytam luźno czy ktoś może takie auto mimo wszystko nabył albo jest w trakcie i mógłby się podzielić doświadczenia z zakupu i użytkowania?
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja kupiłem ponad rok temu 218i i jestem bardzo zadowolony. Co prawda przez pandemię zrobiłem tylko 7tys km w rok, ale używam codziennie prawie, tylko że dystanse bardzo krótkie. Nie jest to samochód rodzinny oczywiście (mamy trzy małe córki, ale 2GC używam gdy jeździmy w mniejszym gronie albo ja sam). Podoba mi się bardzo wygląd i zewnętrzny i wewnątrz, zachowanie na drodze i to jak jest zgrany napęd, bardzo przyjemnie mi się jeździ. Co bym poprawił - wziąłbym na pewno mocniejszy silnik bo przy małych prędkościach ten trzycylindrowy benzynowy ma dziwny dźwięk i ma się wrażenie że się dusi. Jestem też dość wysoki (185cm) a ten samochód jest niski więc miejsce za kierownicą trzeba dobrze dopasować - ja się przyzwyczaiłem, ale jak jeździmy wszyscy razem C4 Grand Picasso a potem przesiadam się do 2GC to czuć różnicę w pozycji za kierownicą (mi się oczywiście podoba ta w 2GC :) ale rodzinie na odwrót).

Generalnie po roku używania jestem nadal bardzo zadowolony i zdecydowałbym się drugi raz na ten zakup. Może zmieniłbym nieco opcje dodatkowe, ale to już szczegóły, ogólnie cieszę się z zakupu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja to zaraz (max miesiąc) odbieram w wersji M235i ale to żona będzie jeździć nie ja... Dali mi demo na kilka godzin, ktoś tu mówi, że to nie jedzie ... hmm w/g mnie jedzie i chwila i ponad 200km/h. Super trzyma się drogi, troche kierownica za gruba (przyzwyczajenie z Mercedesa) i inaczej działa układ kierowniczy i hamulcowy, ale w zakrętach bardzo dobrze i pewnie się czułem (pewniej niż w tym moim CLSie 53AMG z pneumatyką, gdzie nie czuje, że nawet skręcam) i najbardziej obawialem sie, ze na tych 19'' felgach bedzie twardy jak deska, a nie było źle...

Mi się auto podoba a tył to już w ogóle uważam, że jest świetny, chociaż opinie są podzielone. Nawet w te kubły się zmieściłem. Harman gra jak trzeba, nareszcie NAVI co jej z USB nie trzeba update'ować, co mnie irytowało w F10...

Mamy całego czarnego z rozszerzonym shadow line + lampy shadow line, więc istna trumna razem z przyciemnionymi szybami jeszcze :D

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ktoś z posiadaczy może opowiedzieć czy szyby bezramkowe dają osobie znać pod czas prędkości autostradowych? Jak to wpływa na komfort np. w porównaniu do i330?
Opublikowano
Nie powiem Ci jak się ma do 330i, bo takowego nie mam, ale 250km/h to M235i na bez-ramce leci i oprócz wydechu i silnika nie słychać w/g mnie nic.
Opublikowano
moze nie jest to porownanie o ktore pytasz, ale 218i jest w zakresie 150-190km/h w trasie , jest ogolnie przyjemniejsze jesli chodzi o dzwieki/wyciszenie niz skoda superb , wg mnie ( obydwa w domu, nowe z salonu)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A to niespodzianka bo trochę obawiam się tych bezramkowych szyb. Btw. jak radzicie sobie z tymi szybami zimą?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Normalnie, w Mercedesie też mam bez-ramki i nie za bardzo rozumiem co oznacza radzenie sobie z szybami w zimie? Też możesz je "drapaczką" obskrobać, choć przyznam się szczerze, że ja jeżdzę od garażu podziemnego do garażu podziemnego i nigdy zamarzniętych szyb nie miałem, ale jeżeli pytasz się czy śnieg nie leci do środka przez bez-ramki - to odpowiedź brzmi NIE :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam w 6gt wszystkie drzwi bez ramek i zero zastrzeżeń.

Moim zdaniem nawet jest ciszej, bo szyba po zamknięciu drzwi podnosi się 1cm i wbija się w uszczelkę.

Jedynie po umyciu auta zostają smugi 1cm na dole wskutek opuszczania szyb przy otwieraniu drzwi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widziałem kilka filmów na yt gdzie szyby przymarzły do uszczelki zimą i szyba nie chciała się opuścić więc nie można było otworzyć drzwi.

Np.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie powiem Ci jak się ma do 330i, bo takowego nie mam, ale 250km/h to M235i na bez-ramce leci i oprócz wydechu i silnika nie słychać w/g mnie nic.

Jakie masz opony letnie? moje auto zjechało na goodyear eagle f1 asymmetric 3 225/40 R 18 92 Y XL które robią dużo hałasu (szumu) pod czas wyższych prędkości. Czy to moje tylko wrażenie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bridgestone Potenza S005 235/35 R19 91 Y XL, *

Bez run-flat - nie narzekam na nie. Kiedyś w 2ch wozach jeździłem na Bridgestone'ach RE50A - bardziej dziadowskiej opony to nigdy w życiu nie miałem. Ale tu na razie odpukać - dobrze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ktoś wie jak sprawdzić co dokładnie zostało poprawione w tej nowszej, dostępnej wersji oprogramowania?

Fabryczne oprogramowanie (i-Level) S18A-21-07-520

Aktualne oprogramowanie (i-Level) S18A-21-07-520

Najnowsze dostępne oprogramowanie (i-Level) S18A-21-07-540