Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio zostałem zaskoczony przez swoje lewe lusterko. Zaparkowałem autko złożyłem lusterka a po powrocie wciskam przycisk i... lusterko rozkłada się ale nie blokuje w efekcie rozkłada się maksymalnie dając pożytek kierowcom jadącym naprzeciwka. Ale nie mi. :shock: podobnie jak tutaj.

Usterka polega na blokowaniu się mechanizmu ograniczającego rozkładanie lusterka - w środku jest trzpień na sprężynce który blokuje mechanizm jeśli się zapiecze to jest du.... Mi dodatkowo za każdym razem po włączeniu zapłonu przestawiało się delikatnie lusterko i musiałem korygować ręcznie. :evil:

Nowe używane to koszt >= 300 PLN. Bo podświetlanie, fotochrom,podgrzewanie i takie tam. Tak więc wziąłem młotek i przecinak i do roboty :mrgreen:

Jest wiele filmów na yt jak zrobić fix z nawiertem w lusterku. Jednak niewielu wie że można naprawić bez wiercenia.

Narzędzia :

- klucze tapicerskie

- śrubokręt gwiazdka

- wd40

- młotek gumowy.

Rozbierabie lusterka

Podważamy szkiełko delikatnie z każdej strony. Następnie Podważamy zatrzaski od środka żeby ściągnąć obudowę.

DNZPELA.jpg

1ZHrjOt.jpg

Następnie ściągamy ramkę lusterka. Trzyma się na 4 śrubkach.

ST1TFWz.jpg

Pryskamy wd40 w miejsca zaznaczone na zdjęciu tak żeby rozruszać element mechanizmu i zablokowany trzpień ograniczający.

cZF9UjS.jpg

Ruszamy lusterkiem wielokrotnie zgodnie z mechanizmem. Ja dodatkowo delikatnie postukałem gumowym młotkiem w metalowa obudowę mechanizmu.

Skladamy lusterko i testujemy elektrycznie. U mnie nie zaskoczyło za 1 razem lecz dopiero za 3 lub 4. Ale Później działało już jak przed usterka i problem nie wrócił. :8)

PtR

Opublikowano
Psikałem w oba miejsca więc nie wiem która opcja pomogła. Przewód wchodzi w miejsce gdzie w realizowano fixa z dziurka. Tam więcej środka wpuściłem i zaczął dopiero pod koniec wylatywać dołem.