Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś wyskoczył mi błąd napęd, moc została ograniczona. Skrzynia biegów zmieniła chyba tylko do 3 ki biegi i dalej nie pozwalało rozpędzić auta. Btool pokazał błąd 2AF800 i nie można było go skasować. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wszystko ok. Przeczytałem, że często dzieje się to od egr. Miałem ostatnio akcję serwisową na chłodniczkę i nie wiem czy czegoś nie skopali. Miałem wrażenie że pod maską czułem zapach plastiku. Przed akcją chłodniczki nigdy takiego czegoś nie było.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cyfrowy układ elektroniczny silnika wysokoprężnego

Info automatyczna skrzynia biegów: Program awaryjny skrzyni biegów aktywny

Kody błędów BMW

Informacje o usterce

Opis kodu usterki

ST_GRB_ECU Błąd jest wykrywany, jeśli jednostka sterująca transmisji zgłasza błąd w komunikacie (0x39A).

Warunki kodu usterki

Ogólne warunki Wiadomość wysyłana jest co 1000 ms.

Monitorowanie działa nieprzerwanie w następującej siatce czasowej:

20 ms.

Napięcie jednostki sterującej: 9,5 V do 16 V.

Stan terminala

Warunki jazdy

Stan czasu uszkodzenia

Błąd jest wprowadzany, jeśli występuje dłużej niż następujący okres (czas usuwania): 2000 ms

Plan serwisowy

Kontynuuj rozwiązywanie problemów w następującej jednostce sterującej: Kontrola transmisji

Wpływ na awarię

Żaden

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze Żaden

Wiadomości z Centrum sterowania

Uwagi serwisowe

-

© 2020 - BMWFaultCodes

Opublikowano
Zostały zapisane takie błędy skrzyni 420401,420451,420391. Olej w skrzyni wymieniany ok 3 tyg. temu. Zastanawiam się czy to ma związek. Coś źle zrobione, za dużo, mało oleju? Bardzo mało jeżdżę i nie wiem czy coś się zaczyna dziać czy jakiś jednorazowy wybryk. Stałem w McDonald’s drive i na D non stop krótkie podjazdy i hamulec były i wtedy wyskoczyło. Gorzej jak po wymianie oleju coś się po.....ło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

420401

Kody błędów BMW

Informacje o usterce

Opis kodu usterki

Włączone koło zębate jest obliczane na podstawie stosunku prędkości turbiny do prędkości wyjściowej i musi odpowiadać stosunkowi przekładni (tolerancja +/-). Czujnik prędkości wyjściowej musi wysłać prawidłowy sygnał, w przeciwnym razie na podstawie prędkości koła zostanie określona wartość zastępcza.

Musi być również spełniony warunek końcowy.

Warunki kodu usterki

Ogólne warunki Od 7 do 17 V.

Stan terminala Terminal 15

włączony

Warunki jazdy Podczas jazdy na biegu 1, 2, 7, 8 lub R.

Stan czasu uszkodzenia

Licznik objawów

Plan serwisowy

Aby usunąć usterkę, konieczne jest wykonanie procedury rozwiązywania problemów z przewodnikiem.

Wpływ na awarię

* Skrzynia biegów nie przesuwa się

* Brak bezpośredniego przeniesienia mocy. Dlatego efekt gumki.

* R jest wyłączone lub wybór kierowcy R nie jest wykonywany.

* Funkcja wiosła zmiany biegów i program sportowy nie są już realizowane.

* Początkowy moment obrotowy jest ograniczony.

* [MSA] Silnik nie jest wyłączany, gdy pojazd stoi.

Jazda może być kontynuowana w trybie awaryjnym z przekładnią elektryczną na 3. biegu (R nie jest możliwe) pod następującymi warunkami: Przestrzegać instrukcji dotyczących maksymalnej prędkości i przebytej odległości. Dokładne dane znajdują się w podręczniku użytkownika pojazdu.

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze ID420

Uwagi serwisowe

na

© 2020 - BMWFaultCodes

420451

Kody błędów BMW

Informacje o usterce

Opis kodu usterki

Włączone koło zębate jest obliczane na podstawie stosunku prędkości turbiny do prędkości wyjściowej i musi odpowiadać stosunkowi przekładni (tolerancja +/-). Czujnik prędkości wyjściowej musi wysłać prawidłowy sygnał, w przeciwnym razie na podstawie prędkości koła zostanie określona wartość zastępcza.

Warunki kodu usterki

włączony

Warunki jazdy Podczas jazdy na biegach od 1 do 2 lub R.

Stan czasu uszkodzenia

Licznik objawów

Plan serwisowy

Aby usunąć usterkę, konieczne jest wykonanie procedury rozwiązywania problemów z przewodnikiem.

Wpływ na awarię

* Początkowy moment obrotowy jest ograniczony.

Jazda może być kontynuowana w trybie awaryjnym z przekładnią elektryczną na 3. biegu (R nie jest możliwe) pod następującymi warunkami: Przestrzegać instrukcji dotyczących maksymalnej prędkości i przebytej odległości. Dokładne dane znajdują się w podręczniku użytkownika pojazdu.

Ostrzeżenia

Uwagi serwisowe

na

© 2020 - BMWFaultCodes

420391

Kody błędów BMW

Informacje o usterce

Opis kodu usterki

Warunki kodu usterki

włączony

Warunki jazdy Podczas jazdy na biegu 1

Stan czasu uszkodzenia

Licznik objawów

Plan serwisowy

Wpływ na awarię

Kontynuacja jazdy jest możliwa w przypadku awaryjnego działania elektrycznej skrzyni biegów na 2. biegu (R nie jest możliwe) pod następującymi warunkami: Przestrzegać instrukcji dotyczących maksymalnej prędkości i przebytej odległości. Dokładne dane znajdują się w podręczniku użytkownika pojazdu.

Ostrzeżenia

Uwagi serwisowe

na

© 2020 - BMWFaultCodes

Opublikowano
A tak bardziej po mojemu? Chcę jechać w trasę we wtorek około 2x600 km. i nie wiem czy to jakiś wybryk jednorazowy?
  • 1 rok później...
  • 2 lata później...