Skocz do zawartości

E90 325i/330i czyszczenie dolotu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj zabrałem się, za czyszczenie dolotu. Silnik N53B30

Jest fajny filmik na Youtube jak to zrobić.

Około 5-6h roboty łatwo nie było ale było sporo nagaru. Użyłem preparatu do myć i silnika szoteczek do zębów i masę ściereczek z bawełny. Na koniec odkurzacz z zamontowanym szlałfem ogrodowy na końcu. Auto 170tys przebiegu 2011r. Zdjęcie nagaru poniżej.

319859584718d.jpg

Najgorsze były 2 cylindry od strony szyby. Zawalilem bo nie zrobiłem fotek po czyszczeniu ale zostało tylko trochę nagaru na glówkach zaworów. A ścianki miały miejscami żółte plamki. Ale efekt znaczy

Opublikowano

Najgorsze były 2 cylindry od strony szyby. A ścianki miały miejscami żółte plamki. Ale efekt znaczy

Bo te cylindry są najbliżej odmy + grawitacja w czasie jazdy robi swoje.

te żółte plamki to chyba plastik tak reaguje np z brake cleanerem i chemią do silników. Też się z tym spotkałem.

R6 + V4 = :)
Opublikowano

Kreciles wałem aby syf nie wpadł do silnika? Napisz jak to robiłeś, dużo roboty żeby wyciągnąć kolektor?

I czy jest różnica w osiągach

Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
  • Autor
Nie kreciłem wałem. Wszystko było bardzo lepkie masa szmatek nasączonych płynem do mycia silnika i zawijałem na szczoteczki do zębów i po mału schodziła smoła. Na końcu odkurzacz z cienkim wężem duża moc 1600w i wyciągnąłem resztki co mogły wpadać, co do różnicy na razie nie wiem bo jeżdżę delikatnie.