Skocz do zawartości

Radio NAVI - AUX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z4 E85 2003r.

Moje radio to NAVIGATIONSYSTEM PROFESSIONAL CD PH804021002208. To ta nawigacja co jest chowana w desce rozdzielczej.

Przykład 4370aa877b76295emed.jpg

Generalnie mam problem z podłączeniem aux. Przewód kupiłem na allegro: tutaj https://allegro.pl/oferta/kabel-aux-jack-bmw-z4-e85-e83-x3-x5-e39-e60-e63-8454855058?item=8454855058

Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego schematu pinów do tego modelu radio.

Generalnie podłączałem się już pod:

Konfiguracja 1

Złącze B - piny:

2-L(ewy kanał),

7-R(prawy kanał),

8-masa

Konfiguracja 2

Złącze B

3-L

4-R

10-masa

Konfiguracja 3

1-L

2-R

7-masa

Ktoś miał z was z tym styczność i wie o co kaman?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jak nie ma wewnątrz zakodowanej opcji AUX to nie będzie działało.

Poza tym kabel musi mieć odpowiednią rezystancję, aby został wykryty, ale to i tak nic nie gwarantuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Już ogarniętę, okazało się że masa z jednym z kanałów była pomylona.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Wystarczyło samo podłączenie czy trzeba było tez kodować?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mój nie ma, jest z 2007, w poprzedniej e86 miałem, ta obecna jest z DE a poprzednia była z US. :(
Opublikowano
jutro sprawdzę pod zaślepką.
Opublikowano

no nic nie ma, może mam jakąś wersję przejściową, mam dołożone gniazdo do ipoda, ale jest to jeszcze gniazdo starego typu- 30 pinowe i żadna przejściówka na ligtning nie chce z tym gadać, więc trzeba używać starego ipoda.

czy można założyć gniazdo aux, jest jakiś zestaw fabryczny, a może jest jeszcze jakieś inne miejsce gdzie może być ukryte takie gniazdo ?

radio mam Professional+telefon, w poprzedniej e86 nie pamiętam jakie było radio ale głośniki z tyłu były dwa razy większe od tych które mam w tym egzemplarzu i tam ten zestaw grał dobrze, tutaj dopóki nie oddałem jej na drobne przeróbki było naprawdę średnio, w ogóle mam wrażenie że ten mój egzemplarz pod kątem audio jest jakiś "biedny".

Opublikowano
  • Moderatorzy

Podaj VIN.

Złącze masz w schowku pasażera na rękawiczki? Tam występowało ORI, również retrofit AUX jack się tam znajdował.

Można dorobić AUX wpinając się w tył radia, robota na 10 min a warto spróbować, może zaskoczy. Poszukaj np. na allegro kabel AUX e90.

Jeśli ma odpowiednią rezystancję to radio wykryje i pokaże po naciśnięciu przycisku MODE na radiu opcję AUX.

Trzymaj dwa retrofity (link aktywny 7 dni): https://easyupload.io/m/vp085u

Opublikowano

WBADU51090LE99249

przewód wyłazi w schowku na rękawiczki, mam taki zestaw:

https://www.maxbimmer.pl/topic/33294-bmw-ipod-interface-aux/

po podłączeniu ipoda jest wykrywany jako trzecie żródło dźwięku po radiu i CD

teraz sobie sprawdziłem, mam 07.2006, pokręciłem z poprzednią, chyba to jest powodem braku aux.

Opublikowano

pomyślałem sobie że gdybym wymienił przewód łączący interfejs z ipodem, na taki zakończony końcówką AUX, albo wtyczką ligtning to nic więcej mi do szczęści nie potrzeba, muszę tylko znowu wyjąć schowek bo nie policzyłem pinów w tej okrągłej wtyczce która wchodzi do interfejsu.

może to zadziała...