Skocz do zawartości

Bmw e39 530d Rozładowuje akumulator!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, problem jak w temacie :/ Po dwuch dniach postoju pada mi akumulator ale nie zawsze. Dziś sprawdziłem pobór prądu na postoju i wyszło 0,08 A czyli zbyt dużo. Zdemontowałem bezpiecznik nr 47 w bagażniku (Podgrzewanie diesla/ogrzewanie postojowe) i przepływ prądu spadł do 0,01 A. Gdzie szukać przyczyny ?
Opublikowano
  • Moderatorzy

Webasto sprawne ? Ile czasu minęło od zgaszenia auta do pomiaru ?

80 mA to jeszcze nie tragedia. Po miesiącu postoju powinieneś jeszcze móc odpalić, bo ubędzie trochę powyżej połowy pojemności akumulatora. Jeśli oczywiście jest sprawny.

Opublikowano
  • Autor
Mierzyłem auto po upływie 20 mim od czasu pozamykania wszystkiego. Jak zrobie autem trasę taką że nagrzeje się do pionu i odstawię na miejsce, to załącza się wentylator na szybę samoistnie i słychać dodatkowe dzwięki w okolicach przy lewym przednim kole. Posiadam Webasto to uboższe sądząc po numerach czyli służące do podgrzewania silnika bez ogrzewania postojowego a tu takie coś zaczęło mi się załączać.
Opublikowano
  • Moderatorzy

W takim razie na bank walnięte webasto (elektronika), ale dla potwierdzenia przydałby się komputer z INPA, żeby sprawdzić czy jest komunikacja z modułem, czy możesz je odpalić, uruchomić pompkę. Jeśli nie masz to wypnij ten bezpiecznik i możesz jeździć bez. Zaobserwuj czy dzieją się wtedy jakieś szopki.

...słychać dodatkowe dzwięki w okolicach przy lewym przednim kole.

Dmuchawa w Webasto się załącza/świruje. U mnie objaw był taki, że załączała się po otwarciu drzwi.

Jeśli chcesz to diagnozować dalej i naprawiać sam to mogę poprowadzić co i jak, (samą elektronikę wysyłałem do serwisu), ale potrzebny garaż lub poczekać do wiosny jeśli robisz na podwórku.