Skocz do zawartości

Ściąga mi auto na prawo E90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie ponieważ ostatnio byłem na geometri kół i pokazuje mi duża rozbieżność między kołem prawym A lewym i nadal auto ściąga mi prawej strony A kierownica jest przechylowana delikatnie w stronę prawa. Prosze o pomoc czym może być to spowodowane7c394817f21f3.jpg.html
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam pytanie ponieważ ostatnio byłem na geometri kół i pokazuje mi duża rozbieżność między kołem prawym A lewym i nadal auto ściąga mi prawej strony A kierownica jest przechylowana delikatnie w stronę prawa. Prosze o pomoc czym może być to spowodowane

7c394817f21f3.jpg

Jedz do kogoś kto się zna. Kogoś kogo polecają ludzie jeżdżący BMW. Te auta są specyficzne.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano

Na wydruku wyraźnie widać ze prawe koło jest dużo bardziej pochylone do wewnątrz pojazdu, jest pod złym kontem. Prawe jak i lewe kąty powinny być jak najbardziej zbliżone do siebie. Nie miałeś jakieś przygody uderzenia ? Być może któryś wahacz jest zużyty.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Kat PK w prawym przednim kole poza tolerancja - trzeba odciac dzundzel na gornym mocowaniu i probowac ustawic, jesli sie nie uda to trzeba szukac przyczyny w elementach zawieszenia, moze tez byc krzywy amortyzator. Zbierznosc w tylnym prawym kole na granicy, prawdopodobnie skonczyla sie mozliwosc na mimosrodzie, wiec problem bedzie tkwil w elementach zawieszenia. Te wszystkie zalozenia sa teoria, bo duzo zalezy od tego jak fachowo do geometrii podszedl mechanik i na jak dobrym sprzecie.

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
I od tego czy w ogóle tuleje jeszcze trzymają się kupy a po wjechaniu w pierwszą dziurę każde koło i tak powędruje w swoją stronę.
3A0jS9b.png
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy wszystko w zasadzie napisali.

Od siebie dodam, że niestety bardzo często geometrie w samochodach są robione na pałę ........... np. :

- śruby mimośrodowe zablokowane w "tulejach" to naciągniemy :mrgreen: na nich przy ustawianiu aby załapać się na zielone pole :D

- niestety "tuleje"/wahacze często również są już wyrobione i faktycznie kwalifikują się do wymiany o czym świadomie bądź nie, nie chcą słuchać właściciele pojazdów ............ :mrgreen: .

Sprawdzając/ustawiając np raz do roku (w zależności od przejechanych km) geometrię "wydłużamy regulacyjność zawieszenia" ......... jeśli można tak napisać :) .

Opublikowano
To ja podłączę się pod temat i zapytam o fachowca na śląsku którego polecacie i zrobi należycie robotę. Czytałem, że w ASO BMW jest pewność, że będzie jeździł prosto ale podejrzewam, że i tutaj zależy od jakości jej wykonania. Ja póki co, niestety, na takiego fachowca nie trafiłem :roll: