Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę o pomoc z tym tematem :)

Pytałem wczoraj typa co robią beemki mówi,ze stawia na zbiorniczek behr płynu chłodniczego a do rzeczy

Raz o tym wspomniałem podczas jazdy miałem wystrzał korka spustowego chłodnicy z mojej winy bo nie zakręciłem dobrze zabezpieczenia :roll: po tym wystrzale zmieniłem korek udało sie dopasować od bmw e87 nowy oe bmw korek bo moja chłodnica to denso :roll: kupiłem nowy termostat główny oe bmw,egr behra,nowy zbiorniczek p.chłodniczego behr(pisze na nim made in china bo tak na nich pisze)+korek zbiorniczka behr made in austria (termostat egr made in germany) a główny oe bmw Austria

zalany nowy płyn aa no i teraz jeszcze UPG zrobione więc odpada i tak.Ogrzewanie działa idealnie,przelew w zbiorniczku taki jak trzeba,auto nie przegrzewa się itp.Wszystko gra oprócz sprawdzenia ilości płynu w zbiorniczku.Stary zbiorniczek pokazywał mi płyn między min a max po odkręceniu korka na zimnym silniku.A tutaj jak odkręcę korek to jest pss i słychać ''jak coś napływa do zbiorniczka na dole i unosi mi powoli pływak do góry'' przez co zawsze mi pokazuje stan max.. a przed wystrzałem tak nie było prócz tego nic się nie dzieje.Układ odpowietrzony wielokrotnie.. co by niby w tym zbiorniczku behra się działo złego? kupić używany oe BMW? :roll: żeby sprawdzić ile płynu jest muszę odpalić auto odkręcić korek i zobaczyć dokąd opada wskaznik i wtedy orientacyjnie wiem.A wcześniej tak nie było.. nie musiałem odpalać itp i stan był miedzy min a max..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Według mnie jest wszystko. Skoro odkrecasz korek i słyszysz syk tzn ze było jeszcze Ciśnienie i weze pewnie były twarde w jakims stopniu rozciągniete. Ciśnienie ucieka po odkreceniu korka weże wracaja do swojej średnicy przez co płyn cofa sie do zbiorniczka

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

hmm niech ktoś jeszcze wypowie się co o tym myśli :roll:

ale zrobiłem też pewien test.Odciągnąłem płynu 500ml i jak odciągnąłem to pływak opadł po czym znów po 2 sekundach powoli do góry i do max wyszedł.. to znów odciągam 200 znów opadł teraz stanął między min a max.. odpalam auto a tu kontrolka niski stan płynu,odkręcam korek a wskaźnik na dnie..

czy jak odciąga się płyn nie powinien już w danym punkcie się zatrzymać..

Opublikowano

Jest zapowietrzony.

Przy odpowietrzaniu włącz zapłon,ogrzewanie na maxa, dmuchawa na minimum, żeby lekko dmuchała. Po odpowietrzeniu zalej płyn do pełna. Zagrzej samochód i zostaw do rana. Rano dolej płynu do pełna i używaj normalnie samochodu. Sprawdzaj na teście 7 temp. silnika. Rano powtórz procedurę.

Opublikowano

jak moze być zapowietrzony jak ogrzewanie działa idealnie,przelew idealny.. to w jakim sensie zapowietrzony?

ps i jak mam dolać płynu do pełna skoro rano po odkręceniu korka jest pss i pływak w sekundzie sam do góry o cm wyjdzietak,że on już pokazuje niby max stan.Ale jak byś np odciągnął nawet 200ml płynu to opadnie i znów wyjdzie to max.Czyli widzisz ująłeś 200 i tak pokaże pływak max więc skąd masz wiedzieć ile wlać? taki przykład odciągam 200ml płynu Ty o tym nie wiesz,odkręcasz korek pokazuje Ci max stan płynu a wprawdzie jest mniej.. i skąd wiesz ile dolać? :) skoro wskaznik pokazuje Ci max a w prawdzie tyle go nie jest? :D

dodam zmieniłem teraz jeszcze termostat główny na oe bmw i egr na behra bo na poprzednich mi temperatura mimo,że były nowe bo roczne w zimę w mieście skakała 84,83 na 4 biegu.. a poza miastem 86.Obecnie na kolejnym oe bmw temperatura przy 2stopniach czyli jak poprzednio 88/89 w mieście a 89/90 na trasie.

Oe termostat bmw od nowości był felerny poszedł na reklamację bo jeszcze mi prawie rok został :roll:

Ale wracając do temu myślałem,że te wahania 83,84 to efekt ze układ zapowietrzony a termostat jest ok.Po zmianie jednak to odpada.Ten trzyma książkowo.A i co mogę dodać jak zalewałem płyn po zmianie termostatu to wlałem jak tis każe po przelaniu się płynu w sztywnym przewodzie powrotnym,zakręcić odpowietrznik i kolejno dolewać aż przeleje się przy zbiorniczku ET zakręcić po czym uzupełnić płyn do ''krawędzi'' czyli pewnie chodzi o wlew równo z wlewem dalem ciut niżej :roll: no i ok potem odpowietrzenie itp rano odkręcam korek jest pss jak zawsze ale 0 przelewania czyli nic nie napływa i taki zonk :shock: mówię odpalę auto sprawdzę dokąd pływak opadnie no i po odpaleniu auta pływak nie opadł.. no bo płynu nalałem tyle ile tis kazał.A jak przy wlewaniu płynu początkowym naleje się go mniej to wtedy na drugi dzień jak odkręci się korek zbiorniczka jest pss i pływak o ten 1cm do góry pójdzie (bo coś napływa) a jak przy wlewaniu od razu wleje się,ze pływak jest na maximum nawet po odpaleniu samochodu to nie ma napływania żadnego bo już jak by ta luka jest zapełniona płynem?? nie rozumiem tego..

termostat egr i oe bmw wykluczyć można śmiało.

W układzie wszędzie nowe oringi vitonowe dostał każdy wąż + zbiorniczek na dole itp wszystko wkładać to trzeba było mieć imadło prawie w ręce :roll: nawet z wazeliną :roll: w zasadzie nie wiem czego się chwycić.Głowica zrobiona była..bo był wyciek oleju z UPG.Odpada.

Podsumowując ogrzewanie działa perfekt.Przelew idealny.Silnik trzyma temperaturę nie przegrzewa się itp.

Typy: zbiorniczek behra made in china coś nie halo w nim?

Korek zbiorniczka behr made in austria z tym,że oe bmw korek to ten sam co behr :roll:

Nagrzewnica

Chłodnica wody

Nagrzewnice bym wykluczył bo wcześniej nic się nie działo przed wystrzałem.Jedynie pod lupę wziąłbym zbiorniczek behra.Ale ludzie w necie na YT w bmw e46 wymieniali na behra made in china bo takie sa produkowane i nikt się na nic takiego nie skarżył..