Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, dzisiaj na jednym z kanałów motoryzacyjnych usłyszałem, że BMW wzywa na akcję serwisową poduszki pasażera użytkowników e46. Szacuje się, że w Polsce to ponad tysiąc aut. Ponoć zastosowano w nich poduszki japońskiego producenta, który nieco dał ciała. Poduszka ponoć może wywalić ze zbyt dużą siłą i poranić pasażera (to wieści z netu). Mam też aurisa 2009 rok i w zeszłym roku wezwano mnie do Toyotu na wymianę poduszki. Wymienili, umyli auto, pocałowali na goodbye....klasa. Pytanka dwa:

-czy wiecie coś o tym, sprawdzał ktoś, był ktoś?

-czy jak mam zamontowany emulator to mogą odesłać mnie z kwitkiem, czy może wywalić go i jechać z błędem, niech zrobią wszystko od razu, łącznie z matą na mój koszt?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymieniają bez problemu. Zarówno pasażera jak i u nie których kierowcy. Ja miałem emulator maty i wymienili poduche bez problemu, bo akcja dotyczy poduszki a nie maty. NIkt ci pod fotel nie będzie zaglądał. Poszukaj tu na forum. Temat był poruszany wiele razy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W 323ci jest starsza wersja kierownicy sportowej, z nią nie było problemów. Pasażera jak najbardziej pewnie kwalifikuje się do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie każdy egzemplarz, ale ogólnie tak, pisz wiadomość do aso z numerem vin i dowiesz się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tak więc akcję mam za sobą. Skontaktowałem się z pobliskim ASO, zweryfikowali VIN i powiedzieli, że auto objęte jest dwiema akcjami tj.: wymiana poduszki pasażera i sprawdzenie poduszki kierowcy. Uprzedzono mnie, że jeśli zgadzam się na przeprowadzenie akcji to muszę się liczyć z tym, że jeśli okaże się, że z poduszkami coś było mocno majstrowane to siłą rzeczy odstąpią od wymiany, a w skrajnym przypadku mogę być obciążony kosztami ok 400zł. (koszty robocizny za które nie płaci wówczas BMW). Myślę sobie...straszonko, ale że auta jestem pewny to mówię "wchodzę w to". Z tymi kosztami to później się okazało, że to chyba jakaś wiadomość formalna bo jeszcze nie zdarzyło im się nikogo w ten sposób potraktować. Poniekąd to rozumiem bo jednak 70% e46 ma za sobą przeszłość wypadkową. Cała akcja trwała 4h. Wymieniona została poduszka pasażera, sprawdzona poduszka kierowcy i ta nie musiała być wymieniana. W ramach tej akcji ASO przeprowadziło jeszcze przegląd auta pod kątem wycieków, kontrole płynów, całe zawieszenie, mocowanie-sanki itp. Na koniec dostałem filmik na maila i sms z podsumowaniem przeglądu. Auto oddane czyste-wypucowane w środku i na zewnątrz plus pochwałka z serwisu za ogólny stan auta i zgodność z VINem :D . Czysta przyjemność, kosztów zero...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przedliftowe poduszki kierownicy sportowej (do 06.2000) nie są "wadliwe", nowsze (okrągłe) już tak, pasażera wszystkie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No właśnie zapytałem o to. Moja kwalifikowała się do sprawdzenia jeśli chodzi o poduszkę kierowcy ( pochodzi z pierwszej połowy 2000r.). Chodzi ponoć o jakieś blaszki przy poduszce- część wychodziła na wadliwych, a część na poprawionych lub była poprawiana jeszcze we fabryce. Stąd adnotacja do sprawdzenia przy niektórych egzemplarzach z pierwszej połowy 2000r. Przynajmniej takie info dostałem w ASO.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O widzisz, to gość, z którym rozmawiałem opisał to bardziej ogólnie, dobrze wiedzieć :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Zgadza się, mam okrągłą i kolega pacujący w aso sprawdzał mi po samej poduszce czy się kwalifikuje (oryginalna z mojego auta) i wyszło, że ta konkretna się nie kwalifikuje, jak sam się wcześniej z aso kontaktowałem też wyraźnie zaznaczali, że najpierw sprawdzają a dopiero jak się kwalifikuje to wymieniają.

A że kupiłem kierowicę mpak z poduszką po akcji serwisowej to jeżdżę z tą drugą :D

Opublikowano
U mnie jest kierownica "sportowa" produkcja 04.1999. Byłem na kontroli i poduszka ma zostać wymieniona. O poduszce pasażera nic nie wspominali. Powiedzieli tylko, że auto objęte jest akcją na poduszkę kierowcy. Całe zdarzenie miało miejsce 2 tygodnie temu. Mieli się ze mną kontaktować, gdy otrzymają poduszkę i będą mogli przystąpić do wymiany. Póki co cisza, czyżby tyle trzeba było oczekiwać na poduszkę kierowcy, czy po prostu coś poszło nie tak i lepiej zadzwonić o zapytać o co chodzi? Poduszka pasażera była do wymiany, czy zdarzyło się też komuś, że ta była niby ok?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie słyszałem o wymianie starej sportowej, ale może jest cóż nie tak z mocowaniem jak jest wyżej napisane.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL