Skocz do zawartości

E46 320 D 136 KM Dziwny objaw na zimynm silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przed wczoraj kupiłem BMW e46 320D 136 KM . ( Podobno uszkodzone mialy byc wtryski bo koles niby czyscil i samochod lepiej chodził ) - tak powiedzial mu mechanik, bez podlaczania BMW pod komputer.

A mianowicie Rano ( temp okolo 2-4 stopni celcjusza ) gdy silnik jest zimny, kiedy zapale BMW, (pali od strzala, nie kiedy trzeba poczekac 2 -3 sek ) slychac jak silnik nie pracuje rowno oraz drga trochę cała buda .

Gdy ruszam po chwili odczekania samochod jest strasznie zamulony, nie da sie przekroczyc 2 tys obrotow , a nawet ciezko do nich rozkrecic silnik . Jadac okolo 500 m samochod zaczyna jakby sie dusic , brakuje mu mocy .

Kiedy przejedzie sie okolo 900 m ( kreska temp silnika wyjdzie za niebieskie pole ) BMW zaczyna wkrecac sie powyzej 2 tys obrotow ,ale tez czasami ma takie objawy jakby duszenia ( latam jako kierowca w przod i w tyl ) nie wiem jak to napisac.

po dluzszej jezdzie jest wszystko ok , tyle ,ze samochod na 1-3 biegu jest w miare wyrywny to od 4-5 juz ma bardzo malo mocy , da sie go rozpedzic do 170 km/h ale trzeba na prawde dlugo dlugo jechac .

Rowniez po wcisnieciu pedalu gazu, strasznie kopci na czarno , gdy otworze maskę pod pokrywa silnika jakby wlasnie z wtryskow leci dymek . Strasznie czuc ropę w samochodzie i na zewnatrz .

Auto jak jest rozgrzane jedzie ok, ale poprostu jakby sie ciągnęło przyczepkę za sobą 2 tonową .

EGR mam zaslepiony . Czy to wina wtrysku czy moze pompy? A moze cos innego? Wiem ,ze na forum nie ma wrozek, i nie da sie zdiagnozowac ,ale moze jakies podpowiedzi, moze mial ktos identyczne objawy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz rację na forum brak. Do sprawdzenia wtryski świece .Ogólnie diagnoza komputerowa. Ogólnie do sprawdzania całkiem sporo. Jesli kłóci na czarno to za bogatą mieszanką więc albo za dużo paliwa(wtrysku leja) albo za mało powietrza (nie szczelny dolot) i wiele innych rzeczy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii