Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam mam e91 z 2005 roku 330xd ,problem jest taki ze webasto nie dogrzewa silnika po odpaleniu.

Webasto jest orginalnie zamontowane nie wiem czy powinno dogrzewac auto podczas jazdy czy tez nie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak mam ,tak grzeje normalnie jak wlacze z pilota czy na idrive ustawie.Dzis sprawdzilem po przjechaniu 3km miala 60 st i websto nie chodzilo.kiedys jechalem zrobilem km i znaim wylaczylem sprawdzilem to chodzilo ,poznej po odpaleniu i przejachaniu 4 km nie chodzilo juz ,nie wiem jak jest w tym modelu.
Opublikowano
Z tego co wiem to w e9x webasto nie grzeje silnika tylko wnętrze auta. Webasto podgrzewa plyn a pompka robi obieg. Parę miesięcy temu sam walczyłem u siebie z webasto. U mnie nie wlaczalo się z pilota. Powinieneś mieć u siebie jeszcze grzałki elektryczne które po odpaleniu auta działają. U mnie momentalnie leciało ciepłe powietrze, nawet gdy miałem piecyk z webasto wyciagniety
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te webasta nie dogrzewają silników, to nie jest ich funkcja.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli niedogrzewaja silnika podczas jazdy ?Ale na postoju tak?Dzis zewn temp 0.0st po 15 min pracy webasta temp plyny przed wlaczeniem silnika 5st a w srdoku to byl upal.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może i da się je uruchomić z włączonym silnikiem ale grzeją wodę na nagrzewnicę kabiny a nie na silnik.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=362180

Tu masz mojego posta gdzie rozwiazywalem swój problem. Może coś pomoże.

Nie dzieki ogolnie nie mam problemu tylko,zastanawialo mnie czy dogrzewa podczas jazdy.

Czytajac Twoj temat widze ze mamy inny dogrzewacz niz w e46,powiedzcie mi czy on tez moze sie spalic jak w e46 i jak silnik jest zimny i dmychawa chodzi obroty lekko faluja?

Opublikowano

W e9x raczej nie było problemów z webasto/modułem sterujący.

Te webasta nie dogrzewają silników, to nie jest ich funkcja.

Jesteś 100% pewien że żadne webasto nie grzeje silnika? Pamiętam, że zeszlej zimy były nawet - 25 i więcej, auto stało cała noc na polu, włączając webasto pilotem i pracowało około 20min, i właśnie pamiętam że nawet świec nie podgrzal, odpalił od strzalu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi sie ze grzeje plyn chlodniczy w Bmw ,w e60 kolegi webasto dziala jako dogrzewacz silnika podczas jazdy.

Wlaczanie sie kontrolki swiec zarowych to tylko czasami wyskakuje jak dluzej grzeja niz normlanie mi w 1er przy -35 tez sie nie zapalily a od strzala zagadala.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Świece w tych samochodach jak jest zimno zaczynają grzać silnik z momentem otworzenia drzwi kierowcy i jest to grzanie progresywne, dlatego najczęściej nawet jak jest bardzo zimno kontrolka grzania zapala się tylko na chwilę, jest to tak naprawdę chwila aby świeca osiągnęła najwyższą temperaturę.

Naturalnie skoro webasto ogrzeje wodę w układzie to jak tylko pompa wody silnika zacznie pracować to ta cieplejsza woda miesza się z pozostałą i silnik szybciej się nagrzeje. Sytuację poprawia też elektryczna nagrzewnica wody która była montowana razem z webastem i dzięki niej po uruchomieniu silnika nawet jeśli webasto nie było włączana to ciepłe powietrze leci praktycznie od razu.

W innych BMW typu E39, E53, E60 były różne webasta, niektóre tylko dogrzewały silnik, niektóre silnik albo kabinę w zależności od trybu pracy.

3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jak z pogrzewaczem elektrycznym wody ?

W e46 byl po prawej str i jak nie dzialal obroty falowaly jak sie wlaczylo nadmuch,zauwazylem ze u mnie tez tak jest w e91 ze faluja delikatnie cyklicznie jak sie nadmuch wlaczy na zimnym silniku.Tutaj widze ze jest tki inny podgrzewacza jak chlodnica.

Opublikowano
Moim zdaniem nie powinno to mieć nic wspólnego z falowaniem obrotów. U mnie nic nie faluje. Czy to na zimnym czy ciepłym, tak samo na włączonym czy wyłączonym nawiewie. Nic nie faluje. I tak jak mówię, jeździłem 2tyg bez piecyka bo był w naprawie i tez nic nie falowalo. A ciepłe leciało momentalnie :)