Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu borykam się z problemem szarpania podczas jazdy. Problem polega na tym ze jadąc sobie np po rondzie na 2 biegu jest szarpniecie, tylko i wyłącznie przy skręcie w lewo, czasami jest jedno szarpnięcie, czasami jest kilka...Problem powiększył się i zaświeciła się kontrola trakcji, ABS, - po podłączeniu do kompa błąd prawego czujnika prędkości na tylnej osi. Błąd usunięty, nie powrócił- W momencie jazdy z podpiętym komputerem, aby wyeliminować czujniki, podczas szarpnięcia- komputer pokazuje utratę komunikacji z czujnikami...znikają prędkości na wszystkich kołach

Kolejny etap szukania problemu to wizyta w SKP- wymiana tulei pływających, oraz wahaczy- (skrzypiało) , po wymianie i ustawieniu geometrii i kalibracji czujnika skrętu problem tak jakby ustał, ale nadal są szarpnięcia....błędów brak..

Opony w jednakowym rozmiarze, wyważone, zawieszenie bez luzów, ciśnienie w oponach wyrówane

Proszę o pomoc, co przeglądnąć, co jeszcze mógłbym sprawdzić ???

Opublikowano
Pisałeś, że miałeś błędy z prawego tylnego czujnika abs, więc tam bym szukał przyczyny. Generalnie jeśli podczas jazdy zacznie się szarpanie i zapalą się kontrolki ABS, DSC i hamulca ręcznego to błąd zapisany w pamięci komputera wskaże o który czujnik chodzi. U siebie miałem najpierw problem z prawą tylną stroną. Wymieniłem czujnik ABS, ale to nie pomogło. Dopiero wymiana koronki przyniosła rezultat. Za kilka miesięcy pojawił się problem z lewą stroną. Od razu wymieniłem koronkę. Czujnik mimo że jest przytarty nadal działa. Podsumowując: zrób jedną stronę, a potem jak to mówią mechanicy - "jeździć i obserwować :)