Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie oczywiście szukałem na forum ale podane są napięcie jakie mają byc ale ja sie nie znam zbytnio i mam pytanie gdzie sprawdzić ładowanie znaczy do czego podpiąć miernik. I Czy można sprawdzić prostym miernikiem stan naładowania akumulatora? mam taki zwykły za 20 zł i czy one mają taką możliwośc.

Sorry za takie pytanie ale chce sprawdzic czy wszystko mam w porządku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taki zwykły miernik to i za 6zł kupisz :) I szkoda więcej wydać, bo i ten wystarczy, byleby miał pomiar napięcia stałego do 20V.

Ładowanie sprawdza się przy włączonym silniku na biegu jałowym, wtedy na akumulatorze powinno być około 13,5-14V. Potem można mierzyć przy podnoszonych obrotach - zmiana powinna być minimalna, w granicach dziesiątych volta w górę.

Stan akumulatora można określić parę minut po wyłączeniu silnika. Jeżeli napięcie na nim spadnie poniżej 12V, to od razu możesz go wyjąć i wsadzić nowy.

Dla sprawdzenia stanu instalacji ja zwykle mierzę również napięcie w gnieździe zapalniczki na właczonym silniku i z właczonymi światłami na przykład pozycyjnymi. Wtedy można określić stan instalacji, kondycję bezpiecznika głównego. Napięcie powinno być oczywiście przybliżone do tego na akumulatorze (jak jest niższe o dziesiąte części volta, to jeszcze nie tragedia).

Kai
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jezeli masz komputer pokładowy, w wersji pewłnej, sa jeszcze ukryte funkcje komputera. Właczas jedna z programów testowych i pokazuje ci na wyswietlaczu aktualne napiecie w instalacji bez podłaczania miernika.

Witam

Wg miernika i wg OBC test 09 mam napięcie 10,50V po zgaszeniu auta :(

Mam problemy z elektroniką. Czy to znaczy że akumulator jest tak stary i daje tak niskie napięcie? Czy taki akumulator jest do wyrzucenia? Czy przez jego niskie napięcie mogę mieć problemy z immobilaizerem itp?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jezeli masz komputer pokładowy, w wersji pewłnej, sa jeszcze ukryte funkcje komputera. Właczas jedna z programów testowych i pokazuje ci na wyswietlaczu aktualne napiecie w instalacji bez podłaczania miernika.

Witam

Wg miernika i wg OBC test 09 mam napięcie 10,50V po zgaszeniu auta :(

Mam problemy z elektroniką. Czy to znaczy że akumulator jest tak stary i daje tak niskie napięcie? Czy taki akumulator jest do wyrzucenia? Czy przez jego niskie napięcie mogę mieć problemy z immobilaizerem itp?

Pozdrawiam

No to masz kolego denata, nie akumulator. Po wyłączeniu silnika powinno być koło 13V, a po dłuższej chwili może spaść do 12,3-12,5V. Jeżeli spada poniżej 12V to już jest źle...

Kai
Opublikowano
zaniepokoilem sie o tym coprzeczytalem.spadajace obroty po wlaczniu swiatel, wyrazne dociazenie silnika na grzaniu szyby tylnej i wlaczeniu nawiewu czy tez przycmiewajace radio na wiekszej glkosnisci( praca wzmacniacza)...................na oko jest ok ale chyba on umiera ( akumulatroa)