Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Historia jest następująca:

1. Pojawiło mi powiadomienie o nieprawidłowym ciśnieniu. Normalna sprawa. Brakowało 0,2 bara w stosunku do rekomendowanego.

2. Zresetowałem ustawienia, bo irytowało mnie świecące się powiadomienie. Po pewnym czasie powiadomienie pojawiło się ponownie - nadal wszystko OK.

3. Ale zauważyłem, że mimo iż nie zmieniły się w ustawieniach opony i obciążenie (ogólnie nic się nie zmieniło), to na wyświetlaczu komputer pokazuje mi zalecane ciśnienie inne niż poprzednio.

4. Ponownie zresetowałem ustawienia i ponownie zalecane ciśnienie samo mi się zmieniło. Raz zalecane ciśnienie wynosiło 2,3 a drugi raz 2,4 bara - zmieniło się samo bez jakiejkolwiek zmiany ustawień z mojej strony.

5. Moje pytanie brzmi: czy ktoś może wie o co chodzi ?

P/S

Chciałem dodać zdjęcia, ale nie wiem jak to się robi. Czy można dodać zdjęcia ze swojego komputera, czy trzeba je najpierw wrzucić na jakiś zewnętrzny serwer i wkleić link pomiędzy img /img ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zmiana wartości w zalecanym ciśnieniu wynika z tego, że auto uwzględnia nagrzewanie się opon.

Odpalisz auto po nocy - będzie przykładowo pokazywał zalecane 2.5

Przejedziesz kilka km - będzie wtedy pokazywał zalecane 2.6

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Musi być tolerancja jakaś.

Ja przy nowych oponach i nowych felgach ustawiłem ciśnienie w swoim aucie 2,1 i 2,3 odpowiednio przednia i tylna oś.

Po tygodniu dla ciekawości sprawdziłem i było 2,0 oraz 2,2. Tak jest zawsze. Utrzymuje się na wartości o 0,1 bara mniejszej.

Opublikowano
Historia jest następująca:

1. Pojawiło mi powiadomienie o nieprawidłowym ciśnieniu. Normalna sprawa. Brakowało 0,2 bara w stosunku do rekomendowanego.

2. Zresetowałem ustawienia, bo irytowało mnie świecące się powiadomienie. Po pewnym czasie powiadomienie pojawiło się ponownie - nadal wszystko OK.

3. Ale zauważyłem, że mimo iż nie zmieniły się w ustawieniach opony i obciążenie (ogólnie nic się nie zmieniło), to na wyświetlaczu komputer pokazuje mi zalecane ciśnienie inne niż poprzednio.

4. Ponownie zresetowałem ustawienia i ponownie zalecane ciśnienie samo mi się zmieniło. Raz zalecane ciśnienie wynosiło 2,3 a drugi raz 2,4 bara - zmieniło się samo bez jakiejkolwiek zmiany ustawień z mojej strony.

5. Moje pytanie brzmi: czy ktoś może wie o co chodzi ?

P/S

Chciałem dodać zdjęcia, ale nie wiem jak to się robi. Czy można dodać zdjęcia ze swojego komputera, czy trzeba je najpierw wrzucić na jakiś zewnętrzny serwer i wkleić link pomiędzy img /img ?

Miałem tak samo do czasu zmiany zestawu kół na zimowe. Masz jeszcze komplet letni założony?

Najwidoczniej, przy dużym wahaniu temperatur (w nocy na "-" w dzień na "+") zalecane ciśnienie się zmienia i za każdym razem pokazuje komunikat.

Jeśli chcesz dodawać foty to najpierw wrzuć np tutaj: https://pl.imgbb.com

Radość Zjazdu. Zapraszamy na grupę na FB https://www.facebook.com/groups/497560384386723/?ref=share
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za opinie.

Miałem świadomość, że zmiany ciśnienia w oponach są proporcjonalne do zmian temperatury (w stopniach Kelvina - zgodnie ze wzorem p=RT/V), ale nie przypuszczałem, że samochód mierzy tą temperaturę i bierze pod uwagę podając ciśnienie zalecane.

Dopompowałem trochę koła u wulkanizatora, który ma precyzyjny automat do tego celu. Przestało mi wysyłać na pulpit ostrzeżenia. Na razie spokój.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Włącz sobie obraz z ciśnieniem zaraz po odpaleniu auta.

Obserwuj w trakcie jazdy, wzrośnie ciśnienie zalecane...