Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niestety w szukajce nie znalazłem dlatego piszę tutaj. Jeżeli temat się ponawia to przepraszam.

X5 e53 3.0i z 2000r skrzynia GM na zimnym potrafi szarpnąć podczas redukcji z 3 na 2. Ostatni wpis w książce serwisowej o wym oleju jest sprzed 80000km.

Może ktoś podesłać procedure wymiany oleju w skrzyni w pl języku i typ oleju jaki ma iść do niej? niestety i Gordon i intercars nie potrafi mi dobrać dedykowanego lub zamiennego oleju. Chcę wymienić normalnie nie dynamicznie.

Opublikowano
No to olej już wiem. A jakas instrukcja wymiany? Ile zalać na jakim biegu sprawdzić stan i przy jakiej temp silnika?
Opublikowano
w sumie jest tak niezrozumiale napisane ze nie wiem czy sprawdzac na odpalonym czy zgaszonym silniku. najlepiej zmierz dokladnie ile spuscisz oleju i tyle samo zalej. Poza tym najpierw sprobuj jeszcze skasowac adaptacje skrzyni i silnika w inpie, moze to pomoze.
Opublikowano
Dzięki wielkie. Teraz wszystko jasne. A olej sprawdzamy raczej na odpalonym silniku.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zalałem do swojej skrzynki GM Revanol ATF 6hp fluid zrobiłem już 22tyś km i jest wszystko git. A jeśli chodzi o wymianę to lejesz dopóki nie zacznie się przelewać przez otwór którym wlewasz potem zakręcasz odpalasz auto dajesz drążek zmiany biegów na każdą pozycję wtedy skrzynia wciągnie olej, zostawiasz na pozycji P i auto włączone schodzisz pod auto odkręcasz wlew i uzupełniasz olej znowu do momentu aż zacznie Ci się wylewać i zrobione.

Tu masz fajny filmik z wymiany.

• Lubię to 1
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam serdecznie podpinam się do tematu 😉 jeśli chodzi o skrzynie GM którą posiadam objaw przeciąganie i szarpanie na 2-3 biegu obawiałem się że będzie konieczna regeneracja skrzyni po zdjęciu miski okazało się że olej jest w kolorze niemalże jak z opakowania nie śmierdział wędzonka czyli nic nie poprzepalane wymiana oleju oczywiście statyczna. Po zabiegu pacjent odżył biegi wchodzą jak prosto z fabryki poprawiła się też dynamika jazdy nie zastanawia się co ma zrobić. Na wymianę poszło 6,5 litra atf. Załączam zdjęcie z instrukcji jaką sobie wydrukowałem. PozdrawiamIMG_20241206_152150.thumb.jpg.8ac97258387599e155c39ba70ee9d497.jpg