Skocz do zawartości

Drążek stabilizatora przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam bmw f11 2011r 2.0 D . Pytanie brzmi czy da radę wymienic gumy stabilizatora przedniego o numerze 6791924-01. Mechanik twierdzi że trzeba wymienic cały stabiliztor gdyż gumy sa nie wymienne i trzeba kupic nowy za 1100 zł około. proszę o pomoc
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Heja :) świeżo po założeniu konta więc co mogę to pomogę!

Nie wiem czy już się wyjaśniło z tym stabilizatorem ale z tego co ja wiem Bmw w modelu F10/11 i wielu innych

zastosowało stabilizator połączony z gumami( tulejami) na stałe po to aby wyeliminować nieprzyjemne odglosy tarcia

drążka o gumy a także o jak najlepszą stabilizacje zawieszenia. Tzn. stabilizator po opuszczeniu auta jest w pozycji

naprężenia i automatycznie dociska zawieszenie obu kół do nawierzchni.

Zużywają się natomiast obejmy mocujące gumy do sanek i tam powstają dziwne odgłosy trzeszczenia na dołach bądź

progach zwalniających. Z drugiej strony jeżeli chodzi o same gumy to z czasem tracą one swoje parametry i odczuwalne

będzie przechylanie auta w zakrętach a także niestabilność podczas jazdy.

Uważam ze wycinka gum i wstawianie zamienników nie ma sensu.

Ma być tak jak producent przewidział do tego nadwozia.

Pozdrawiam

Opublikowano

Oficjalnie - przedni stabilizoator wymiana razem w komplecie z poduszkami. Na tył są podane numery poduszek jako osobna część.

Jednak np na tej stronie są poduszki Febi oraz SWAGa dostępne na przednią oś / staba - oczywiście trzeba by to zweryfikować czy to jednak nie jest wszystko na tył a na stronie jest pomyłka, że to na przednią oś auta. Podejrzane jest jedynie to, że numer części tej gumy zarówno dla osi przedniej i tylnej jest taki sam (no chyba, że to wynika z oszczędności przy produkcji i użycia takich samych gum aby nie produkować osobnych na przód i tył).

https://www.autodoc.pl/czesci-zapasowe/oem/33556788630

Wcześniej BMW nakładało okresy karencji, w których producenci części niby nie mogli produkować ich i sprzedawać poza siecią ASO / BMW. Przeważnie było to 10 lat. Jeśli tak jest w serii F to powoli zaczyna się okres gdzie dostępność zamienników powinna zacząć wzrastać.

Pzdr.

Opublikowano

Hej. Jakieś dwa tygodnie temu zakupiłem takie tuleje/gumy stabilizatora

na przód firmy Topran. Dopiero po zdjęciu obejm mocujących te gumy okazało

się że orginalne sa zespolone na stałe ze stabilizatorem. Zostawiłem temat aż kupię nowy + obejmy.

Uważam że taka wymiana na zamienniki jest bez sensu gdyż nie będą one spełniać swojej funkcji.