Skocz do zawartości

525i m54b25 2001r problem z odpalaniem na mrozie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam e39 benzyna gaz m54b25, w tym roku pojawił się problem z odpaleniem gdy temperatura spada około i poniżej 0 stopni bmw ma problem z odpaleniem. Wygląda to w następujacy sposób po dłuższym postoju 5h+/- tak gdy już auto wystygnie a powyższą temperatura się utrzymuje po przekreceniu zapłonu kręci rozrusznik a auto nie odpala po wielokrotnych próbach udaje się odpalić czasem nawet po 5 min kręcenia.

Potrzebuje pomocy w naprowadzeniu co mogę jeszcze sprawdzić bo do tej pory wymieniłem:

Filtr paliwa był z regulatorem ciśnienia

Pompkę paliwową w baku

Sprawdzając cisnienie paliwa prawidłowe

Dodam że awaryjnie na gazie odpala za 1 psikajac w dolot również silnik zalapuje

Opublikowano
Może spróbuj dolać do paliwa tec system cleaner? Usunie wodę ze zbiornika paliwa i oczyści wtryskiwacze, może to pomoże przy odpalaniu.
Opublikowano
  • Autor

Dolałem do benzyny jakieś 100 km temu dodatek liqui moly do czyszczenia wtryskiwaczy i układu paliwowego niestety nie pisało nic na nim o wytrącaniu wody z paliwa

Czy dolanie kolejnego dodatku nie zaszkodzi ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jaką pompę i filtr kupiłeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Zamienniki filtr najtańszy bodajże maxgear pompa wymieniana już z 1 miesiac temu to nie pamiętam ale koszt około 300 zł więc pewnie też zamiennik. Podczas jazdy i po odpaleniu wszystko pracuje jak trzeba w temp. Powyżej zera również za pierwszym odpala. Problem po wymianach ten sam zero zmian. Jedynie odczucia że lepiej się zbiera itd po wymianie filtra i dolaniu dodatku ale tego nie biorę pod uwagę.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Strzelasz sobie w kolano kupując taki chłam, sorry ale to nie może działać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Wiem że przyoszczedzilem ale na inne niestety mnie nie stać a autem codziennie dojeżdżam do pracy. Filtr był cały czarny w środku i paliwo w nim zapewne nie wymieniany nigdy Pompka oryginalna i wymieniona zachowuje się tak samo.
Opublikowano
Paliwo dochodzi do listwy przy problemie z odpaleniem? Jak nie to pompkę musisz Jeszcze raz kupić. Jak, nie stać cię na inne to powiem Ci ze czeka, cie ciężka przeprawa z eksploatacją auta. Tutaj czujniki i cała elektronika na tanim zamienniku nie działa. Więc albo garażowanie auta, sprzedaż lub na starych uzywkach które już kupę lat jeździły więc to wielka loteria
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja tu mam spore obawy co do filtra paliwa maksgir.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przekaźnik i bezpiecznik pompy paliwa sprawdzone? Może coś się kurczy od niskiej temperatury i jest problem, brak styku? Słychać pompę po przekręceniu kluczyka?

Albo sterownik gazu nie puszcza wtrysków.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor
Dziś udało mi się na mrozie sprawdzić że przy występowaniu problemu nie ma ciśnienia paliwa i prawdopodobnie pompa go nie podaje bo nie słyszałem jej pracy. Jutro postaram się zajrzeć samemu do obu pomp bo po rozeznaniu wiem że są dwie przelewowa i podająca oraz dolać dodatek do wytrącenia wody. Dodamże udało się odpalić z plaka i paliwo ruszyło.
Opublikowano
  • Autor
Dziś minus 3 stopnie Bmw odpaliło jak powinno. Po długich poszukiwaniach padło na przekaźnik za schowkiem który najprawdopodobniej był przyczyną.