Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powiedzmy ze nie mam jesli sie orientujesz to napisz mi marke opony + cena a ja bym sobie wtedy wybrał coś optymalnego. Najlepiej żeby była tania a dobra. Bo wiem ze moge kupic opone po 800zl.
Opublikowano
jak chcesz najlepsze opony to ja polecam "goodyear F1" :D :D tania nie sa ale rewelacja!! bedzies zadowolony :dance: :wink:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

Ja posiadam Goodyear EAGLE F1 GSD3 ok. 400 zl/sztuke.Fakt ze dopiero na nich zrobilem ok 5 tys ale jestem zadowolony.

Co do innych opon to

- Pirelli P Zero Rosso (ultra ciche sa i rewelacyjne trzymanie maja,ale nie wiem jak ze scieralnoscia) ok. 500 zl/sztuke

- Dunlop SP SPORT MAXX (super trzymanie na suchym i i w deszcza,ale podobno przy ostrej jezdzie sie scieraja) ok. 400 zl/sztuke

- Michelin PILOT EXALTO 2 ok. 400 zl/sztuke

Opublikowano

Witam

Mam pytanie, mam nadzieje że mi pomożecie bo jestem zakręcony w tych sprawch. Mam alufelgi 7jx15 i założone na nich opony 195/50/R15. Niestety mój samochód ma zbyt mocno obniżony i koła te szurają wszędzie gdzie popadnie. Myślałem tylko o zmianie opon, ale nie wiem jaki rozmiar byłby najlepszy. Czy da radę na te felgi założyc np opony 185x45 ?? Jakie najmniejsze opony wejdą na tą felgę. Prosze o pomoc bo nie wiem co robić.

Mój samochód to golf II (1989)

:modlitwa:

Z góry dzięki

Opublikowano

15 calowe opony na 15 calowe felgi to być muszą poszukaj sobie niższej opony np.185/45/15 tj.:

185 szerokość opony

45 wysokość opony

15 rozmiar felgi i opony na 7 calowe felgi to chyba 195 najmniejsza szerokość a więc proponuje poszukać opony 195/45/15.

Pozdrawiam a tak poza tym to forum BMW a nie VW więc chyba musisz sobie poszukać forum o VW i tam pytać.

Opublikowano

TAK JEST Z 15 W GOLFIE - PROPONUJĘ PODWYŻSZYĆ NIECO PROFIL : 195/55R15 LUB 185/60R15 ( ALE TE CIĘZKO DOSTAĆ )

Mam pytanie, mam nadzieje że mi pomożecie bo jestem zakręcony w tych sprawch. Mam alufelgi 7jx15 i założone na nich opony 195/50/R15. Niestety mój samochód ma zbyt mocno obniżony i koła te szurają wszędzie gdzie popadnie. Myślałem tylko o zmianie opon, ale nie wiem jaki rozmiar byłby najlepszy. Czy da radę na te felgi założyc np opony 185x45 ?? Jakie najmniejsze opony wejdą na tą felgę. Prosze o pomoc bo nie wiem co robić.

Mój samochód to golf II (1989)

:modlitwa:

Z góry dzięki

Opublikowano

baxter:

TAK JEST Z 15 W GOLFIE - PROPONUJĘ PODWYŻSZYĆ NIECO PROFIL : 195/55R15 LUB 185/60R15 ( ALE TE CIĘZKO DOSTAĆ )

Mam za duże koła i mam założyć jeszcze większe opony (o wyższym profilu) ?? To ciekawe.... ale chyba zamiast sobie pomóc bym tylko zaszkodził :(

Opublikowano

opona 185/60r15 nie bedzie wyższa niż tą co masz na wysokośc ( 195/50r15 ) - jesli założysz na koło i poównaż te dwie opony, to bedą identyczne -- natomiast opona 185/60r15 bedzie lepiej amortyzowała jazdę - dziury i jeszcze raz dziury - gdy taką wpadniesz do dziury auto nie odczuje rak tej dziourym jak na oponie 195/50r15 -pa

Mam za duże koła i mam założyć jeszcze większe opony (o wyższym profilu) ?? To ciekawe.... ale chyba zamiast sobie pomóc bym tylko zaszkodził :(

Opublikowano
jesli chodzi o marke to duzo dobrego od znajomych slyszalem o Nokianach NRVi. W testach również wypadają dobrze jeśli to dla kogoś jest wyznacznikiem

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano

Przepraszam baxter ale my się chyba nie rozumiemy. Dzięki że odpisujesz na forum ale mi chodzi o mniejsze opony. Te koła co mam teraz są za duże i chaczą mi o nadkola. Przy mocniejszym skręcie dzisiaj wyrwałem sobie kawałek nadkola. Poprostu nie da się jeździć. Po tym zdarzeniu przyjechałem do domu i odrazu zdjąłem te koła i założyłem zimówki ;) (bo innych nie mam). Nie wiem czy to wina felgi czy wystarczy zmienić opony.

Dowiedziałem się też dzisiaj że na każdej feldze jest coś takiego jak "ET". I że jest to głębokość nasadzenia felgi (jak mocno się chowa). Na mojej feldze niestety nie ma takiej informacji. Ale kupując inną felgę już napewno będę zwracał na to uwagę. Z tym że w dalszym ciągu nie wiem jakie ET jest najlepsze?? Jaki numer?? Nie chce żeby opona wystawała mi za samochód bo znowu rozwale sobie nadkole. Chcę żeby jak najgłębiej się schowała do środka.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

A.......i jeszcze jedno. Oglądałem dzisiaj różne felgi i mam pytanie. Co sądzicie o felgach BBS ?? Podobają wam się?? Są to standardowe felgi BBS których na allegro pełno?? Tam możecie na nie zerknąć :)

Proszę o opinie :)

Opublikowano

Mam takie wymiary opon ale nie wiem co oznaczają te ostatnie cyfry - "82H".

195/50 R15 82H

Proszę o wytłumaczenie

I mam jeszcze jedno pytanie

Wiem że każda felga posiada tak zwany numer ET. Dowiedziałem sie też że jest to tzw.osadzenie felgi. Mam jednak pytanie. Która felga chowa się bardziej w nadkole? Ta z większym numerem ET czy z mniejszym. Mam np. dwie felgi: 25ET i 35ET. Która felga bardziej schowa mi się do środka a która bardziej bedzie mi wystawać z nadkola?

Proszę o pomoc :modlitwa:

Opublikowano
Mam takie wymiary opon ale nie wiem co oznaczają te ostatnie cyfry - "82H".

195/50 R15 82H

Proszę o wytłumaczenie

I mam jeszcze jedno pytanie

Wiem że każda felga posiada tak zwany numer ET. Dowiedziałem sie też że jest to tzw.osadzenie felgi. Mam jednak pytanie. Która felga chowa się bardziej w nadkole? Ta z większym numerem ET czy z mniejszym. Mam np. dwie felgi: 25ET i 35ET. Która felga bardziej schowa mi się do środka a która bardziej bedzie mi wystawać z nadkola?

Proszę o pomoc :modlitwa:

82H to nosnosc opony i indeks predkosci (H to 210 km/h), nosnosc ma niewielkie znaczenie

Z mniejszym ET bedzie bardziej wystawac z nadkola.