Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewne pytanie.

Mianowicie czy jest możliwa strata mocy po wymianie oleju wraz z filtrami między innymi powietrza (do, którego w sumie dostęp jest tragiczny )

Moje auto to BMW e91 z silnikiem 2.0 163

Dzisiaj po wyjezdzie na autostradę zauważyłem jakby samochód od tych 140 km/h jakby gorzej się rozpędzal na 6 biegu to już okropność. A spalanie wynosić wtedy 10l mimo całego pedała w spodzie..

Auto do 100km/h rozpędza się normalnie choć też jakby troszkę słabiej. Czy jest taka możliwość? Czy to raczej moje placebo. Olej zalany castrol 0w30.

Z góry dziękuję i przepraszam za głupie pytanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może coś jest źle poskładane i brakuje powietrza? Ekonomizer powinien się zamykać na każdym biegu.

Dostęp do filtra i jego wymiana jest prosta tylko czasochłonna bo trzeba sporo rozebrać.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Czyli raczej będzie to kwestia wymiany filtra,dostawałby za mało powietrza przez to miałby problemy z mocą?

U mnie był problem, że obudowa nie chciała wyjść Blok ana przez coś z tyłu. Prawdopodobnie jakis zatrzask oraz kable.

A po wymianie filtra obudowa niezbyt chciała wejść na swoje miejsce.

Korzystając z okazji Panowie może powiecie mi do to takiego? Ten czarny zbiornik po prawej stronie z dwoma strzałkami i nakretką i nie chodzi mi o filtr oleju

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawdopodobnie źle założyłeś sam filtr powietrza, żeby to robić prawidłowo trzeba w tym aucie zdjąć całą górę tzn. filtr kabinowy, wstępne podszybie, odkręcić rozpórki i ich skarpetę, zdjąć obie pokrywy silnika i dopiero można się brać za odkręcanie obudowy filtra powietrza.

Przy zakładaniu filtra musi on wejść na swoje mocowanie, najpierw z przodu auta.

Po prawej stronie są zbiorniki na płyn wspomagania i płyn chłodniczy.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Temat do zamknięcia, koledzy mieli rację, wymieniałem łożysko i przy okazji zapytałem mechanika o tą przyczynę-stwierdzil że nie ma szans, i tak by szło przez przepływomierz.

Aczkolwiek kupno nowej obudowy filtra pomogło tamta jakoś dziwnie nie chciala sie wpasować na swoje miejsce i przez to pewnie ciaglo lewe

Dzięki wielkie za pomoc i rozwianie strachu, szerokości :D