Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jakies 2 mies temu kupilam bmw 520d 2016r. Dodam, ze mieszkam w UK. Na komputerze pojawial mi sie komunikat, ze kolejna wymiana oleju za 17000. Przejechalam juz prawie 1500 mil i nic sie nie zmniejsza- nadal jest to 17000. Auto bylo serwisowane w autoryzowanym serwisie bmw. Czy to nie powinno sie zmniejszac? Pojechalam do servisu i tam powiedzieli mi zeby patrzec na komputer natomiast w papierach jakie dostalam jest napisane ze ostatnia wymiana oleju byla 15000 mil temu! A 2000 mil temu byly wymieniane klocki hamulcowe i robiony byl przeglad na koniec gwarancji. Juz nie wiem co robic- bo wg papierow i z tym co pokazuje komputer to olej bedzie do wymiany za ponad 35000 mil! Cos tu chyba nie tak. Czy radzicie lepiej jechac i wymienic ten olej? I dlaczego ten komputer nie odejmuje przejechanych mil? Dziekuje
Opublikowano

to że nie odejmuje to typowa sytuacja biorąc pod uwagę, że własnie kupiłeś używane auto.

Po prostu ktoś wcześneij jeździł ze stylem jazdy, przy którym algorytm interwału zmiany oleju wychodzi mniejszy. Ty masz inny styl jazdy teoretycznie korzystniejszy dla silnika wg algorytmu i wyskakują ci większe interwały.

Sądzę, że przejedziesz jeszcze 2-3 tysiace i bedzie bardziej wiarygodne wskazanie - auto musi się ułożyć pod Ciebie.

Inny temat, że skoro masz że wymiana była 15 tys mil temu a więc ok. 25 tys. km to pierwsze co po zakupie to ja bym olej wymienił.

Może być też tak że powinna być wymiana wg wskazania w okresie jak kupowałeś auto, ale sprzedawca chciał zaoszczedzić i skasował tylko inspekcje na kompie i to by pasowało, że po teoretycznej wymanie pokazuje ci 25 tys. km do nastepnej.

Opublikowano
Dziekuje za odpowiedz. Bylam w serwisie bmw i sprawdzali mi w obu kluczykach i te same wartosci wychodza. Tez tak myslalam, ze po prostu przy ostatnim serwisie wbili w komputer wymiane oleju a tego nie zrobili. Nie wiem czy to dlatego , ze to Uk bo tu wszystkiego mozna sie spodziewac.