Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszędzie można wyczytać jaki olej.

Chodzi mi natomiast o to, czy trzeba wariować i kupować najlepszy ,czy to tylko snobizm i starczy olej średniej marki.

Jaki byście polecili ?

Opublikowano

Jest kilka zamienników ale czy warto jak ZF zestaw jest w porównywalnej cenie i masz już jak pisał wcześniej kolega kpl. ze śrubami etc. Ja ostatnio wymieniałem na ZF i weszło mi 6 L nie 7 co się zdziwiłem bo wszędzie dają 7 litrów. Różnica od innego zamiennika za cały kpl. 150 zł, a masz zalane to co producent zalewa ~ 720 do 570 zł na kolejne dajmy 80-100kkm czy jak kto woli inaczej.

https://allegro.pl/kategoria/skrzynie-biegow-smarowanie-256015?string=8hp45&bmatch=baseline-cl-dict42-aut-1-2-1024&order=p

Opublikowano
Zgadzam się z przedmówcą, choć Ravenol jest renomowanym producentem.

Gdzie zmieniałeś olej i ile Cię kosztowała wymiana?

Olej wymieniałem w niezależnym serwisie BMW polecanym na forum w wawie koszt 300-350 zł za robociznę, z ponownym sprawdzeniem po kilkuset km czy wszystko OK. Uważam to za dużo, bo jak bym miał kanał no ale nie mam to samemu można bez większego problemu, a zaprogramować B-tool'em wymianę i po sprawie. Nowe graty uszczelka śruby to wszystko powinno grać. No ale coś za coś, czyste ręce, czysty garaż :wink: .

Co do Ravenolu to mi w poprzednim aucie przy przebiegu ponad 200kkm się nie sprawdzał, ale to była H, skrzynia dostawała wibracji, wymieniany kilkukrotnie i nic. Zalany oryginał i jak ręką odjął, a już rozglądałem się za wymianą automatu.