Skocz do zawartości

Problem z zawieszonym rozrusznikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Opis problemu dość typowy - próbuję uruchomić auto i słyszę tylko klapnięcie jak przy rozładowanym akumulatorze. Rozrusznik był regenerowany pół roku temu - wymieniali mi bendix i jakieś tulejki. Dodam, że auto jest w remoncie i przez 3 miesiące silnik nie był odpalany - wczoraj odpaliłem i wszystko grało a dzisiaj wsiadam i po przysłowiowych ptokach. Co robić - wykręcać i jechać do zakładu który regeneruje czy rozebrać, coś przeczyścić, nasmarować itd? :roll:
Opublikowano
Najpierw wyczyść klemy i zaciski akumulatora do błyszczącego, czyściutkiego metalu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
Hm dla świętego spokoju spróbuje, chociaż tam jest raczej ok, akumulator też ładowałem...
Opublikowano

możesz jeszcze spróbować bujnąć autem na biegu,

czasem ząb trafia w ząb i rozrusznik nie kręci,

chociaż w BMW nie spotkałem się z tym....

Opublikowano
Hm dla świętego spokoju spróbuje, chociaż tam jest raczej ok, akumulator też ładowałem...

:naughty: :naughty: :naughty:

Ha :!: Nawet naładowany akumulator nie przekaże prądu dalej przez zaśniedziałe klemy.

To się przytrafia już kilkuletnim samochodom.

Dłuższy postój sprzyja zaśniedzeniu...

Kawałek papieru ściernego, 10 minut starannego czyszczenia i kłopoty mogą się skończyć.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
No więc sprawa wygląda tak: wyczyściłem klemy na styku z zaciskami akumulatora. Cisza... wyjąłem rozrusznik i podłączyłem innymi kablami pod goły akumulator i zarówno wyskakuje zębatka jak i zaczyna się kręcić. No to sprawdzam omomierzem przewód - przykładam do końcówki nakładanej na rozrusznik i na kleme - nie piszczy, więc przekładam na koniec przewodu przy mocowaniu przewodów do klemy - piszczy - wniosek: zaśniedziałe mocowanie tego grubego kabla na klemie no i to że niepotrzebnie go wymontowałem;/ Czyli dzięki za poprawną diagnozę :8) I dobrze, że nie polecialem z nim do regeneracji od razu bo pewnie by mnie skasowali za wymiane czegoś co nie jest uszkodzone!
Opublikowano
No ja za calkowity remont rozrusznika do m21 - 2,4td zaplacilem 300zl z robocizna i czesciami - calkowity remont oznacza ze zostala tylko obudowa ze starego :)