Skocz do zawartości

E87 - 12v po wlozeniu kluczyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Gdzie mogę znaleźć prąd 12v po wlozeniu kluczyka? Chodzi mi dokładnie o to by podczas wlozenia kluczyka pojawił się prąd i dopiero kiedy wyjme kluczyk prądu nie było. Potrzebuje to do radia.

Opublikowano
Zapalniczka kolego to jest na zapłonie a nie po włożeniu klucza.
...
Opublikowano
  • Autor
dokładnie jak kolega wyżej mówi, zapalniczka jest po zapłonie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja bym szukał w skrzynce przy ECU, albo po prostu ściągnij osłonę pod stacyjką i dostań się z miernikiem do kabli gniazda kluczyka
Opublikowano

Panowie może nie widizałem takiej wersji ale ja nigdy na warsztacie nie miałem e87 ze stacyjką.

A jeżeli chodzi o pilot to zapomnij że złapiesz tam jakiś prad. pod który wepniesz radio. Przecież tam jest sama taśma a wszelkie uruchomienie zapłonu z tego punktu odbywa sie uruchomieniem innych rzeczy sygnałem CAN.

Jezeli masz navi to szukałbym tam. Bo w wersjach z navi po włożeniu pilota ona sama odrazu sie otwiera. A wszelkie sterowanie radiem jest z tamtąd wiec działa to tak jak Ty potrzebujesz. Znajdę potem chwile to popatrzę na schemacie z czego to leci.

Opublikowano

Chodziło oczywiście o gniazdo pilota, jeżeli jest tam taśma to rzeczywiście będzie kiepsko.

Ja bym szukał w skrzynce przy ECU tam na pewno jest odpowiedni sygnał. A w BMW zawsze jest jakiś otwór ze skrzynki do wnętrza.

W starych BMW plus po zapłonie był zielonym grubym kablem

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To jest jakas masakra. BMW udostępnia wszystkie schematy, a nikomu nie chce się tam zajrzeć :duh:

Szukamy czegoś co nazywa się TERMINAL 15, czyli sygnału po włożeniu kluczyka. Niestety w przypadku serii E8x jest to niewiele urządzeń.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-118d-sha_200904/wiring-functional-info/body/voltage-supply/energy-diagnosis/YEnzRWx

Jak kolega poda co ma za auto to mu poszukam w skrzynce bezpieczników, gdzie pojawia się prąd. W zaleznosci od silnika i roku różnie to wyglada

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
Ja bym szukał w skrzynce przy ECU, albo po prostu ściągnij osłonę pod stacyjką i dostań się z miernikiem do kabli gniazda kluczyka

Nie pisz bzdur !

sygnał rad_on jest co prawda z radia / navi ale po jej uruchomieniu. Radio w BMW można włączyć bez klucza/pilota.

Napisz autorze, do czego Ci to napięcie potrzebne. Czy do zasilenia czegoś czy sam sygnał. Coś pomyślimy.

...
  • 6 lat później...
Opublikowano

Dzień dobry.

Proszę o radę gdzie podłączyć navi tak aby po włożeniu pilota się odpalała tak jak radio.

Próbowałem znaleźć bezpiecznik w skrzynce pod schowkiem który by miał prąd po włożeniu pilota i nie znalazłem takiego.

O co tu chodzi ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

O nic. Szukaj dalej. Sa takie, np, od zapaliczki.