Skocz do zawartości

Pomoc w doborze opon e91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów. Zakupiłem komplet 18 calowych felg o szerokości 8.5 cala et 42 do mojej E91. Prosiłbym o poradę jakie opony kupić na te felgi. Szukałem w tabelkach i wyszło że powinienem na nie włożyć 225/40/18 na przód i 255/35/18 na tył. Moje pytania :

-czy 225 nie będzie za wąska na tą felge?

- czy et będzie dobre? Wydaje mi się że może być za bardzo schowana ta felga do wewnątrz i może gdzieś haczyc przy skrecie. Ale nie jestem ekspertem.

Jeśli ma ktoś jakieś inne pomysly na te rozmiary to fajnie by było jakby podpowiedzial.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i za pomoc.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Kupiłeś felgi w ciemno? Czemu nie od Mercedesa? :D Na allegro i olx 500 stron felg do kupienia...

Pchaj to dalej.

Od dupy strony zaczynasz. Felgi mają być 8,0x18 oraz 8,5x18 o ET odpowiednio 34 i 37. Nie wiem czy dystansów nie musisz założyć. Na przodzie będzie naciąg na feldze.

Opublikowano
  • Autor
Dystanse to nie problem, ciekawi mnie tylko czy nic tam nie będzie haczyć podczas skrętu? Można do przodu dać w takim razie trochę szerszą? Np 235?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mieszane ogumienie to na felgi o różnej szerokości, skoro kupiłeś 4 x 8,5 cala to już załóż 4 x takie same opony.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zgadzam się z poprzednikami, trochę się zapędziłeś. Jak zakładać to wszędzie takie same opony... Ja mam BMW E91 320d i założyłem do niej opony 225/40 R18 - to chyba największe jakie można założyć. Kupiłem je tutaj po dobrej cenie https://www.ucando.pl/k/opony/U2101 Z tymi felgami to ja bym tak nie kombinował
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
Kupię 4 takie same i będzie git. Dzięki ✌️