Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu pojawiło się u mnie podczas jazdy coś dziwnego. Od czasu do czas uzapala sie kontrolka zuzytych klockow ale nie są zuzyte sprawdzałem, mam lekko tarcze pokrzywione ale nawet nie mam czasu jechac je przetoczyc ani zamontowac nowych :duh: ostatnio. Natomiast nie o to idzie :| problem tkwi w tym, ze jak hamuje to jakby pedal hamulca był lekko twardawy i dopiero poźniej wciska sie lepiej aletylko delikatnie twardawy, auto hamuje ale kiepsko :( głowny problem oprocz hamowania polega na jeździe....otóz ma się wrażenie jakbym coś obcierało o tarcze tzn nie słychac tego ale jakby nie wiem zaciski nie odbijały czy cos, jakby cos na kołach blokowało je po prostu, czasem lepiej czasem gorzej ale ogólnie jak juz się wszystko rozgrzeje to jakby jechał na 1/4 ręcznego ciągle, przez to duzo pali czuje itd,

Moze ktoś mapojęcie co najlepiej sprawdzić, zaciski wyglądają na dobre ale może sie blokują nie sadze zeby krzywe tarcze robiły takie halo izeby przez to hamulce nie działałay jak trzeba?? Ciekaw jestem co i jak i czy czeka mnie duży wydatek, bo ostatnio i tak sporo kasy umoczyłem w aucie ale coż jak trzeba to trzeba wyjścia nie ma :mad2:

Dziekuję za wszelkie sugestie pzdr

Opublikowano
spodziewam sie ze patrzyles tylko na klocek od strony kola i obstawiam ze skonczyly sie klocki od wewnatrz.przy okazji wymiany przeczysc prowadnice na ktorych pracuje zacisk i nasmaruj tylko i wylacznie pasta miedziana.bron cie boze przed smarami
Opublikowano
Ty no własnie psikałem jakiś czas temu dłuższy wd40 ale nie zdejmowałem, tylko piskałem na zacisk i tyle, ale było dobrze, ja uważam, ze to coś raczej z innej mańki tzn cos mechanicznego, w sobote dopiero jade do warsztatu narazie zastanawiam sie sam zdjalem kolo i wyglada normalnie caly uklad moze troche brudny ale nie znam sie dobrze. :mad2:
Opublikowano
wd mozesz sobie zamki psikac. prowadnice sa szczelnie schowane pod gumeczkami.sciagnac zacisk,wyczyscic, jak sie zapieklo to pomoc papierkiem sciernym i na to pasta miedziana.dasz zwykly smar to znowu sie zapiecze.zlozyc i jezdzic
Opublikowano
Masz moze jakos to zilustrowane i opisane? :) Tak serio to w dziale zrob to sam chyba kiedys widzialem zilustrowany demontarz tych zaciskow chyba przy wyianie klockow. Jak mam to zrobic? Tak jak tam to pokazane?? a jak z odpowietrzeniem hamulcow po tym trzeba to robic, prosilbym o jakies konkretne instrukcje do soboty troche czasu i cos pokombinuje w wolnym czasie moze sie uda
Opublikowano
Ja mam w swojej bmce identyczny problem. Dzisiaj wróciłem z warsztatu przeczyścili i przesmarowali wszystko co się dało zobaczę czy to pomoże. Jeśli znajdziesz przyczynę to napisz na forum. Ja napewno napiszę czy u mnie jest jóż lepiej. POZDRAWIAM
BMW forever!!!
Opublikowano
Narazie jest dobrze ale u mnie bywało tak że przez pewien czas było dobrze a później tak jakby delikatnie zaczynały trzymać zaciski spalanie rosło bardzo widocznie. Muszę poprostu zrobić parę kilometrów i dopiero wtedy napiszę że naprawdę pomogło.
BMW forever!!!
Opublikowano
bardzo cześto przy wymianie klocków zapomina się o dokładnym wyczyszczeniu zacisków. polecam użycie preparatów typu Brake Cleaner (zdecydowanie stawiam na Wurth, Motul dla przykładu jest zbyt inwazyjny), dobrym sposobenm jest zastosowanie wody z płynem do mycia naczyń i zabawa z niewielką szczoteczką. jeśli zapomina się o tym, często tłoczki "stają" w zaciskach w wyniku nagromadzonego na nich brudu, a to znowu powoduje, iż klocek trze wyraźnie cały czas o tarczę, szybko się zużywa, opór toczenia auta zwiększa się radykalnie, w wyniku czego wzrasta spalanie, etc. często też dochodzi do przegrzania tarcz i ich przedwczesnego zużycia, bądź też ich pokrzywienia :mrgreen:

18.11.2006

Forza evil!

Opublikowano
Prosiłbym o jakieś instrukcje jak to zmontować najlepiej ilustracje, jesli ktoś takowe posiada bo zamierzam zrobić to sam i za bardzo nie wiem jak sie zabrac do tego aby nie zdjąć za dużo i żeby później wszystko działało