Skocz do zawartości

Opony zimowe na 18"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam seryjny zestaw kół 18", gdzie:

przód 225/40 18

tył 245/35/18

Felgi oryginalne z mpakietu. Zimówek na tył w tym rozmiarze jest bardzo mały wybór. Co myślicie o założeniu kompletu identycznych opon 225/40/18 na przód-tył. Samochód na gwarancji, itd.?

Jakieś doświadczenia?

Opublikowano

Teoretycznie można... https://www.willtheyfit.com/index.php?width=245&aspect=35&diameter=18&wheelwidth=8&offset=52&width2=225&aspect2=40&wheel_size=18&wheel_width=8&offset2=52

Dyskusyjną sprawą jest jak do tego odniesie się gwarant i ubezpieczyciel w razie awarii lub jakiegoś zdarzenia drogowego.

Opublikowano
  • Autor

Ok, rozumiem.

A jak z przejściem na 17”? Mam czujniki ciśnienia w felgach, czy muszę kupić nowe czy je się podczas zmiany przekłada?

Opublikowano
17” do M-pakietu jest dużo więcej, ale chyba nie zamierzasz co sezon przekładać czujników?
Opublikowano
kup 17 z czujnikami i po problemie, mniej Cie to wyniesie niż przekładanie czujników, jedynie żeby były z f20, ja tak zrobiłem i bez problemu się zaadoptowały w aucie
Opublikowano
  • Autor

Tak właśnie zrobię. Znalazłem felgi 7.5x17" + czujniki, do tego wezmę gumy w normalnym rozmiarze 225/45 R17. I tak cała zabawa wychodzi taniej niż same gumy 18" i przekładki

Dzięki za rady

Opublikowano
Hample też masz M-pakiet?