Skocz do zawartości

Problem z hamulcem recznym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam BMW X E70 2007 rok 3.0si. Mam problem z hamulcem ręcznym. Na desce świeci mi się PARK na żółto. Zwalniałem ręczny w bagażniki . Puścił ale nadal się świeci na desce. Jak nacisnąłem przycisk - guzik ręcznego do góry to w lewym tylnym kole słychać było przez jakieś 5 sekund trzeszczenie. Ponownie ręcznie linką zwalniałem hamulec ale tym razem reagował tak że jest luźny. Jak jadę powali i zaciągnę ręczny to trzyma i puszcza ale napis Park dalej się świcie. Jak chce włączyć przycisk AUTO H to pokazuje napis "asystent wolnego ruszania nie działa ". O co tu chodzi ? Czy możliwe jest że uszkodzony jest jakiś mechanizm ręcznego przy lewym tylny kole ? Bardzo proszę o pomoc . Z góry dziękuję. A dodam że jak podłączyłem pod kompa to wyskakuje błąd ręcznego 6011 i nic poza tym
Opublikowano
  • Autor
Miałem stary przycisk ręcznego. Zamieniłem je i nic nie pomogło. dzwoniłem do gościa co naprawia mechanizmy hamulce ręcznego. Powiedział mi że trzeba cały wyjść z linkami i mu wysłać to go zreanimuje. Koszt 1300 zl. Zastanawiam się czy nie jest uszkodzony silniczek w mechanizmie. tak wyczytałem na forum. Co wy na to ?
Opublikowano
  • Autor
Panowie ma ktoś jakiś pomysł
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=322431

Myślę , że na dzień dobry wypadałoby zdjąć koła z tyłu i zobaczyć czy coś się nie dzieje.

Następnym krokiem byłoby zdjęcie tarcz hamulcowych i zobaczenie w jakim stanie jest osprzęt od ręcznego...

Edytowane przez Burza1234

Opublikowano
U mnie gdy miałem problemy z ręcznym poprosiłem swojego mechanika o przeczyszczenie i nasmarowanie wszystkich dostępnych ruchomych elementów i pomogło.
Opublikowano
  • Autor
Koła zdjolem i wszystko ok. Jutro wyjmę cały mechanizm z linkami i zobaczymy. Myślę że w mechanizmie tzn.tej czarnej skrzynce pękł jakiś plastik bo jak zwolniłem ręczny w bagażniku a później przyciskiem go załączyłem to słychać było jakiś trzaskanie z tyłu
Opublikowano
  • Autor
Okładziny hamulcowe są ok. Linki luźne nie zapieczone w bardzo dobrym stanie. Wyjąłem cały mechanizm z linkami. Trzeba rozebrać skrzynkę i patrzeć bo innego wyjścia nie widzę. Macie może jakiś namiar kto regeneruje takie mechanizmy? Bo jak padła elektronika to samemu raczej nic nie zrobię.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Autor
Oglądałem ten film. Tylko że tu wymieniał cały mechanizm na drugi. Ja swój chce rozebrać i wymienić uszkodzone części . Bo nawet jak założę drugi używany bo taki też widziałem za 1600 zł to nie ma pewności ile będzie działał. A jak sam naprawie to będę miał pewność. Cześć części znalazłem typu linki i silniczek.Nie mogę znaleźć zębatek. Ma ktoś jakiś namiar ?
Opublikowano
  • Autor
Witam. Uszkodzony jest silniczek w mechanizmie. Silniczek znalazłem . A ma ktoś może namiar na zębatki z mechanizmu bo też są uszkodzone ?
Opublikowano
  • Autor
Na tej stronie nie ma. Ciekawe czy będzie w serwisie bo ta zębatka ma nr tak jakby można ją było kupić osobno . Znalazłem dwóch gości co naprawiają ręczny ale żaden z nich nie chce mi sprzedać zębatki i wołają za regenerację 1200 zł bez względu na to co wymienia . Przeginka. :shock: czy wymieni zębatkę czy linkę to ta sama cena
Opublikowano
Po numerze zębatki wujek Google nic nie znajduje?