Skocz do zawartości

zimny silnik nierówne obroty (N53, 325i, 3.0 benzyna)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wtryski na wypadających cylindrach wymienione wczoraj - 2 szt. dziś rano na zimnym silniku problem powrócił.

To że wymieniłeś wtryski na wypadających cylindrach nie znaczy że wymieniłeś wadliwe wtryski.Problem może tkwić w sąsiadujących cylindrach a wypadanie zapłonu akurat na danym cylindrze może być spowodowane tym że sondy korygują dawke paliwa na danym banku i odcinają dopływ paliwa np.na cylindrze 5 ponieważ do cylindra 6 dostaje się za duża dawka paliwa tak jak to było w moim przypadku jakis czas temu.

update:

Aktualnie błedy skasowane - check engine nie wyskakuje (wcześniej pokazywał jeszcze bład katalizatora, na zimnym delikatnie mrowi i faluje bez porównania oczywiście z tym co było) - uwaga po wymianie 2 wtrysków nie były one przypisane - powodu nie znam dlaczego tak zrobiono - możliwe ze warsztat w katowicach chciał abym trochę pojezdził do nich, na szczęscie znalazł się inny mechanik który ogarnął temat - natomiast diagnoza jest taka, że trzeba pojeździć i nałapać błędów aby diagnoza i naprawa na 100% były skuteczne.

Pytanie o NOX czujnik - czy ma on duży wpływa na pracę silnika zwłaszcza przy pracy na zimnym silniku?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wtryskiwacze, odma, cewki, świece i jeszcze kilka czujników na silniku, pewnie też w jakiś sposób przepływomierz, DIS-y...
Opublikowano
Wtryskiwacze, odma, cewki, świece i jeszcze kilka czujników na silniku, pewnie też w jakiś sposób przepływomierz, DIS-y...

czyli wychodzi na to, że jedyną radą (skoro nic nie wyswietla komputer innego niz to co napisałem) wymiana pozostałych 4 wtrysków, odma odpada bo nowa pokrywa zaworów z bmw bawaria kupiona i wymieniona, cewki nowe bosh, swiece nowe ngk, co do kilku czujników to nie mam pojecia - jeszcze ;) przepływomierz chyba nie był sprawdzany (pisze chyba bo ciezko sprawdzić mechanika) DIS - co to jest?

Przepraszam za tyle pytań ale staram sie rozgryźć temat :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czyli wychodzi na to, że jedyną radą (skoro nic nie wyswietla komputer innego niz to co napisałem) wymiana pozostałych 4 wtrysków, odma odpada bo nowa pokrywa zaworów z bmw bawaria kupiona i wymieniona, cewki nowe bosh, swiece nowe ngk, co do kilku czujników to nie mam pojecia - jeszcze ;) przepływomierz chyba nie był sprawdzany (pisze chyba bo ciezko sprawdzić mechanika) DIS - co to jest?

Przepraszam za tyle pytań ale staram sie rozgryźć temat :)

Zostaw to, aż wyskoczą jakieś nowe błędy, w zgadywanki się nie baw bo to droga zabawa. Jak chcesz się edukować i zebrać jakieś dane do wyciągania wniosków to potrzebujesz interface i program.

DIS-y to zawory /dwa/ na dolocie. Wszystko jest na stronie którą podałem. https://bimmerprofs.com/disa/

Opublikowano
doczytałem informacje o emulatorze nox i ogólnie o sondzie nox - wychodzi na to, że również ma wpływ na obroty biegu jałowego. czy testowałeś owy emulator za 339 Euro? lub czy znasz kogoś kto używał tego emulatora?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Użyłeś chociaż raz :search: tu na forum :?:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejna Ciekawostka po 10 dniach, no może będzie sonda lambda na garach 1-3 ale uwaga komputer pokazał bład nie działającego czujnika ciśnienia oleju mimo, że 2 miesiace temu wymieniony był i dodatkowo mechanik idzie w NOXA co mi sie jakoś nie składa bo NOX dopiero zaczyna działac od pewnej temperatury a nie na zimnym silniku.

Zna ktoś jakiegoś magika na śląsku od tych magicznych samochodów?

• 4 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Magik od n53 na Śląsku? 🙂 zapraszam 🙂

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png