Skocz do zawartości

Bmw E60 525d zapach spalin przy otwartych oknach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum i w pierwszej kolejności chciałbym się że wszystkimi przywitac :D.

Moje auto to E60 525d z 2005r. Mam taki problem że czuc zapach spalin jak jadę z otwortym oknem obojętnie które na postoju również czuc owy zapach. Rano auto przez chwilę nierówno pracuje (jakieś 5 sekund) i puszcza niebieski dymek czasem krócej czasem dłużej.

Co zrobiłem:

- wymiana odmy,

- wymiana turbiny plus czyszczenie całego układu

- nowy EGR i klapa gaszaca

- zaslepione klapki plus nowe uszczelki

- nowy kolektor wydechowy (zeliwny od E39),

- naprawiony modul podgrzewania swiec zarowych

- zrobiłem test szczelności uszczelki pod glowica wyszło że jest cała,

- nowy olej 5W30 filtry wszystkie

Dodam jeszcze że auto nie posiada katalizator a DPF zamontowalem jakieś 3 dni temu bo też to nie było.

Prosze o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nieszczelność w tłumiku, może łącznik elastyczny lub coś zostało źle poskładane przy montażu DPF-a lub turbiny.
Opublikowano
Witam lacznik elastyczny sprawdzany jest caly ale może trzeba by założyć uszczelki na łączeniu dpf-u. Przy turbina są nowe uszczelki i nic tam nie czuc ani nie widać dymu także odpada.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Nieszczelność w tłumiku, może łącznik elastyczny lub coś zostało źle poskładane przy montażu DPF-a lub turbiny.

Z chęcią się podepnę, u mnie 530d 218km identyczny problem, nie ważne z jaką prędkością się poruszam, uchylę delikatnie okno albo szyber i cały czas wali spalinami. Założyłem downpipe , nowe uszczelki, nowy łącznik elastyczny.... nie pomogło. Nie mam już żadnego pomysłu. Śmiało mogę stwierdzić, iż problem nie leży w układzie wydechowym.