Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie. od jakiegos czasu moja Bunia zaczyna falowac na obrotach. Kolejnym problemem jest to ze Turbina działa jak szalona. tzn nie ciągnie, lub przerywa a innym razem dziala ok. zauważyłem ze zawór ERG jest cały zabrudzony olejem od spodu. nie wiem co z tym zrobic?? moze ktos ma jakis pomysł
Opublikowano
Mam pytanie. od jakiegos czasu moja Bunia zaczyna falowac na obrotach. Kolejnym problemem jest to ze Turbina działa jak szalona. tzn nie ciągnie, lub przerywa a innym razem dziala ok. zauważyłem ze zawór ERG jest cały zabrudzony olejem od spodu. nie wiem co z tym zrobic?? moze ktos ma jakis pomysł

Zależy jaki motor , generalnie egr służy tylko "ekologom" ... np w e34 stosowna membranka w tym zaworze się "rozpieprza" i praktycznie zawsze to to chlapie olejem i brudzi silnik. Szukałbym problemu raczej gdzie indziej. Np przy elektrozaworku, który steruje pracą turbiny (zdjąć, przeczyścić wąż , może być zapchany "śluzem" :> )

Opublikowano
mam bmw 325 td rocznik 94. no tak ale dlaczego samochód po przekroczeniu 3000 obrptów zaczyna sie mulic i wolno sie rozpedza. slyszalem ze gdy ten zawór jest rozwalony to takie sa objawy
Opublikowano
mam bmw 325 td rocznik 94. no tak ale dlaczego samochód po przekroczeniu 3000 obrptów zaczyna sie mulic i wolno sie rozpedza. slyszalem ze gdy ten zawór jest rozwalony to takie sa objawy

A może mowa raczej o tym "zaworku" co steruje turbiną ? (Przewód zasmolony) ... i turbina nie jest załączana ...

Ja tak miałem w tds ... auto było zmulone, tam gdzie powinno dostawać kopa, nie dostawało ... kręciło na wysokie obroty, a jechało jak 525 D ...

Przeczyszczenie wężyka, przeczyszczenie zaworu - 5 minut, i przeszło.

Rzuć okiem na 51 73 1 259 953 ... i wszystkie "wąskie" węże w tej okolicy ... może w tym jest problem ... (PRZECZYŚCIĆ)

Opublikowano
mozesz mi pokazac gdzie na realoem jest ten zawór i przewodzik. dzisiaj zauwazylem ze w kolektorze jest olej. a jak przycislem gaz to z tłumnika wydobywal sie czarny dym :|
Opublikowano
mozesz mi pokazac gdzie na realoem jest ten zawór i przewodzik. dzisiaj zauwazylem ze w kolektorze jest olej. a jak przycislem gaz to z tłumnika wydobywal sie czarny dym :|

Pokazałem ci - na moim przykładzie:

"Rzuć okiem na 51 73 1 259 953 ... i wszystkie "wąskie" węże w tej okolicy ... może w tym jest problem ... (PRZECZYŚCIĆ)"

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=HA01&mospid=47379&btnr=11_1333&hg=11&fg=40

szesnastka i okolice

te węże przedmuchaj (jeden idzie z turbiny)