Skocz do zawartości

BMW F11 2010 520D Blad napedu - pompa prosba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kilku dni wyskakuje mi blad napedu w moim BMW 520D 2010 modelowo 184 koniki.

Po podlaczeniu wyskakuja bledy P2448 oraz P2449 a to wskazuje na pomocnicza pompe powietrza (SAI pump po nagielsku, Seconday Air pump, niestety nie znam poprawnej nazywy po polsku

I teraz prosba, probuje zlokalizowac ta pompe czy jest ktos w stanie pomoc i podac mi numer czesci lub zdjecie ze schematu gdzie to sie znajduje?

Ewentualnie chyba warto sprawdzic bezpiecznik od tej pompy?

Troche czytalem i one lubia sobie przestac dzialac w autach z duzym przebiegiem, a taki wlasnie mam.

koncowka VIN: C399176

Bardzo dziekuje z gory za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie przebieg w samochodzie masz ponad 250 kkm stąd te błędy. To jest tylko informacja żeby wymienić filtr ale nie jest powiązana z faktycznym stanem dpf-a dlatego wystarczy podpiąć kompa lub aplikację Btool expert i powiadomić sterownik o wymianie filtra i błędy znikną. Ja u siebie mam 225 kkm i jak na razie mam tylko ten 244800.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zrób tak jak kolega radzi ci powyżej.

A tu masz lekturę gdybyś miał problem z wypaleniem DPF-a....

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f11-520d-tou/wiring-functional-info/power-train/digital-diesel-electronics2/exhaust-re-treatment/system-diesel-particulate-filter/EZjPC6cq

Powodzenia...