Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy to prawda ze jak sie posiada instalacje gazowa to powinno sie jezdzic na specjalnym oleju, takim do silnikow z instalacja gazowa??? Ja jezdze na Mobil1 15w40 bo wczesniej jezdzil na nim ten koles od ktorego kupilem a ponoc lepiej nie zmieniac oleju. Pomozcie.
Opublikowano
wez nic nie pisz ze masz 15w40 bo cie zagryza jak wsciekle psy-ja napisalem ze taki olej tylko sie leje do silnika z LPG bo mechanik tak mowil i taki olej mi dobrali na stacji z olejem( to mnie wysmiali) mowia ze pelen syntetyk -tylko i wylacznie ( sam juz nie wiem)Narzie mam stary olej 15w40 i nieiwem jaki wlac teraz.poszukaj bo juz to bylo milion razy poruszane ne forum
Opublikowano
co do oleju to powiem ci że minimum to półsyntetyk najlepiej Mobilo, Castrol. A do gazu stosuje zwykły olej nie masz co tam sie sugerowac jakimiś kolesiami. Jedynie nie wiem czemu na mobilu spaliło mi juz 0,5 litra oleju przez 3500 km nie wiem czy to duzo czy nie?
Opublikowano

Dlaczego polecasz Mobil lub Castrol ? Sam na tym jeździsz to dlatego ? Nie wiem czy wiesz, ale Mobil kupowany w Polsce jest produkowany w Koszalinie, więc szerokiej drogi. Tylko później nie dziw się, że Ci olej zjada. U mnie w M40 prawie w ogóle nie ubywa, ale ja nie zalewam go olejem made in Poland. Poszukaj na ten temat trochę na forum to dowiesz się, że polecane oleje to: Valvoline Max Life, PetroCanda, Liqui Moly lub sprowadzane z Niemiec.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=17952&highlight=valvoline+max+life

Mój kolega do Compacta na gaz załał pełen syntetyk i zaczął mu mniej palić. Ja osobiście nigdy bym nie zalał mineralnego oleju do M50 w E36.

Opublikowano
Nie, nie prawda. Zlej natychmiast ten szlam i wlej jakis olej z polecanych przez Bagora. Moze byc Valvoline MaxLife 10w40... Na tym mineralnym predzej czy pozniej zniszczysz hydraulike.. Nie wiem co to za mania. To nie pierwszy raz juz kiedy wlewaja do M50 gown**iany mineralny bo "PAAANIE to juz ma 300tys przejechane..... i jeszcze ten GAZ". Znajomemu tez zalali mineralnym syfem nie dosc, ze klepala hydraulika to jeszcze bral tego oleju ile widzial. Po wymianie na polsyntetyk jak reka odjal..
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Dlaczego polecasz Mobil lub Castrol ? Sam na tym jeździsz to dlatego ? Nie wiem czy wiesz, ale Mobil kupowany w Polsce jest produkowany w Koszalinie, więc szerokiej drogi. Tylko później nie dziw się, że Ci olej zjada. [...]

Tego że Mobil jest produkowany w Koszalinie nie wiedziałem. Ale to nie znaczy że jest zły. Ja zalewam swój silnik Mobilem 5W50 i między wymianami (co 12 tys. km) dolewam 0,5 litra. Wydaje mi się że tyle to każdy zdrowy silnik może połknąć.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i