Skocz do zawartości

40d E70 2013 z przebiegiem 178k, kwestia rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewną zagwozdkę. Rozochociłem się w swoim wozidle i chciał bym aby służyło jak najdłużej. W związku z tym zacząłem "szukać problemów" i napotkałem temat wiecznego, ale jednak pękającego łańcucha rozrządu. Wiem, że wymiana nie jest prosta, rozrząd jest od strony skrzyni. Wiem, że to kosztuje i nie każdy mechanik chce się za to brać. Wiem też, że sprawdzenie stanu łańcucha niewiele różni się od jego wymiany, więc w zasadzie lepiej od razu wymienić.

Rodzi się pytanie, czy przy przebiegu na poziomie 180 tysięcy warto profilaktycznie zrobić rozrząd, czy też jest to nadgorliwość? Jeżeli jeszcze nie warto, to kiedy będzie warto Waszym zdaniem?

Wózek jest salonowy, przebieg rzeczywisty, oleje zmieniane jak BMW nakazało do 90 tysięcy, co miało miejsce 3 lata temu, później co 20k. Eksploatowany raczej spokojnie w cyklu przeważnie miejskim i trasami po powiedzmy 50km. Raz na 2 miesiące jakaś większa trasa, czasami 800km się przytrafi. Ma to jakiekolwiek znaczenie tak przy okazji?

Podpowiedzcie coś proszę.

W.

Opublikowano

Cześć...myśle że kluczowe jest to co napisałeś...wymiana oleju do 90 według bmw :roll: .Czyli jest duże prawdopodobieństwo ze pierwsza po tzw dotarciu(tak silniki w mniejszym stopniu jak dawniej ale się dociera)była po 25-30 tyś i tak do 90...

Napiszę ci tak u siebie w F25 robiłem wymianę po 3 a później na poł to co bmw pisze we własnym zakresie...jeśli bebe miał długo fke nie zamierzam zmieniać do 250tys km,tylko dlatego ze często wymieniam olej.

Z tego co słyszę na żywotność rozrządu ma jakość i częstotliwość ze tak napisze płukania silnika świeżutkim oleje(wymiana po prostu i czyszczenie przy okazij z opiłków i zanieczyszczeń).

W twoim przypadku bym profilaktycznie przy ok 200 tys wymienił i cieszył się autem.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...