Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów.

Mam mały problem z nierówną pracą silnika oraz terkotem przy starcie i powyzej 2500 obrotów.

Silnik N45.

Zalozony nowy rozrząd wraz z napinaczem.

Zalany nowym olejem i oczywiscie filtr oleju też nowy.

Pomimo tego przy odpalaniu slychac terkot.Ja troche przygazuje,to chodzi rowniutko,ale jak tylko obroty spadna zaczyna sie terkot lub nierówna praca.

Juz nawet próbnie założyłem walki z innego 116i wraz z vanosami i bez zmian.

Jakieś sugestie?

Opublikowano
Ciśnienie oleju się zgadza? Po dodaniu gazu może się podnosić a na niższych obrotach mechanizm zmiennych faz rozrządu nie jest dobrze wysterowywany i się tłucze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Vanosy do wymiany albo zle zalozny rozrzad.

ps. po cholere zakladasz 3razy ten sam temat :?: :?: :?:

Opublikowano

Drogi kolego mialem maly klopot z netem w telefonie i z jednego tematu zrobily sie 3.

Nie moglem tego skasowac,a moderator nie odpowiedzial na moją prośbę i nie choleruj mi tu,bo owiec razem nie pasalismy.

Nie pasują mi te vanosy.Maja zbyt prosta konstrukcję i nie są to pierwsze,ktore wyprobowalem w tym aucie,ale sprawdzę jeszcze raz rozrzad.Moze mam jakies felerne blokady.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajne to z tymi owcami :D Jesli tak bylo, przepraszam, a vanosy jak najbardziej pasuja do omawianego problemu.
Opublikowano
Vanosy w tym silniku to takie uparte ustrojstwo że mogą wyglądać na dobre a zachowują się źle. Taki sam objaw widziałem w 116i N45 w którym było 1.5 litra oleju (tak półtorej litra, nie pomyłka) a czujnik ciśnienia się nie odzywał.
Opublikowano

Spoko chlopaki.

Na weekend planuje troche w tym pogrzebać.Trace powoli cierpliwość,bo pierwszy raz mam taki problem w tych autach,a już parę N42/N46 grzebnalem.

Najwidoczniej przy N45 inżynierom z Bmw udalo się spieprzyć bardziej i tak juz spieprzona konstrukcję.

Jak mnie nerwy dostatecznie mocno poniosą,to wrabie tam 4.4 litra i będzie święty spokój.