Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1]

Po lekturze archiwum ustaliłem, że w e36 318 mr91 m40, tuz po wlaczeniu zasilania obok innych kontrolek podczas testu "systemu" powinna zapalic sie kontrolka abs (zreszta tak jest w wiekszosci aut). U mnie kontrolka abs sie nie zapala, jednak abs dziala, diagnoskop wykazal ze abs jest ok. Cos mnie tknelo i po wlaczeniu zasilania uderzylem z gory w kokpit i kontrolka sie zaswiecila. Zjawisko ma charakter losowy, w czasie tesu czasem sie zaswieca i zazy sie tak jakby gdzies nie bylo styku, czasem nie,uderzenie w kokpit pomaga. Pytanie brzmi w ktorym miejscu moze miec miejsce owy brak polaczenia i co trzeba rozebrac zeby te usterke usunac.

2]

W czasie wykonywania testu zegarów podobno powinny zaswiecac sie wszsytkie kontrolki. U mnie zapala sie tylko ta od czujnika zuzycia klockow hamulcowych. pozostale nie (nie mowie o zegarach bo te dzialaja). Dodam ze w czasie testu systemu (po wlaczeniu zasialania) zapalaja sie 3 tzn reczny, uklad hamulcowy i klocki hamulcowe, no i ta nie do konca dzialajaca od absu. Pytanie brzmi czy w czasie testu zegarow powinny sie zapalic wszsytkie kontrolki? Jesli tak to co moze oznaczac to ze u mnie zapala sie tylko jedna. ("test zegarow" to procedura z guzikiem od kasowania przebiegu dziennego, "test systemu" to ten moment po wlaczeniu zasialania. Pisze zeby nie bylo ze pomylilem pojecia). Z gory dzieki za feedback.

www.foto.gbart.pl
Opublikowano

Szukał bym w zegarach,pewnie styki oprawki żarówki nie stykają,albo żarówka kończy żywot,

przy kluczyku w pozycji "zapłon" powinny zapalać się wszystkie kontrolki (przez co wiesz że masz sprawne) i niektóre gasna jak komp skończy testować dany układ,

więc albo nie masz dobrych żeróweczek,albo nie stykają ich oprawki

a w najgorszym razie masz gdzieś zwarcie na zegarach

Skoro piszesz że jak "walniesz" w zegary to zaczyna stykać.

Opublikowano
Dzieki za wsazówke. Dodam moze ze w wyniku paru uderzen w kokpit zgaslo podswietlenie w prawej czesci zegarow (pod wskaznikiem temp), czasem zapala sie znow. Czy kiedy wlacza sie kierunkowskaz to miga tylko strzalka w lewo lub w prawo na gorze zegarow, czy tez oprocz powyzszych zapala sie kontrolka migaczy w dolnym rzedzie kontrolek? Pytam bo po eksperymentach z panem piąchą czasem zapala mi sie po wlaczeniu migaczy kontrolka tychrze w dolnym rzedzie w kontrolkami. Kiedy kupie nowe zarowki wezme sie za ich wymiane, czy mam zrobic jakies zdjecia, dla potomnosci, czy tez juz ktos takowe zrobil wczesniej i nie ma takiej potrzeby? Bede musial rowniez zdjąć kierownice, przy okazji ja wyprostuje bo jest krzywo zamontowana. Eof
www.foto.gbart.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup komplet żarówek, przy ich wymianie wyczyśc gniazda, a potem będziemy dalej rozmawiać. Wyczyść wtyczki od zegarów.

Odnośnie kierownicy, to skąd masz pewność, że jest źle założona? Może masz źle zrobioną geometrię?

Kai