Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW X5 E70 2007r 3.0si 272km a historia jaka mnie spotkała to po przyjeździe pod blok auto jeździło jak należy a2 0min później wsiadam do auta i wrzucam kluczyk, naciskam "start" silnik kręci ale nie odpala i jednocześnie pojawił się błąd 4x4 i dcs na wyświetlaczu. Kilka razy próbowałem i nic a silnik kręci bez końca do póki nie wcisnę "stóp" . Auto niestety na lawecie pojechało do garażu i czytając fora itd podłączyłem kompa i jest tylko błąd czujnika wału, który wymieniłem na oryginał bo zamiennik nie działa i teraz silnik w ogóle nie kręci, nic się nie dzieje ale nadal świeci się błąd 4x4 i dcs. Rozebralem nastawnik zębata cała i stąd pytanie co mogłoby powodować takie cuda? :(

Z tego co się orientuję to jeśli pojawiał się błąd /awaria 4x4 to autami ludzie jeździli auta im odpalały a tutaj nic.

Proszę o sugestie może coś ktoś nakieruje

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Diagnostyka zrobiona i błąd był nastawnika ale dałem go do sprawdzenia i działał prawidłowo.

I dzisiaj uporałem się z silnikiem i odpalił nawet ładnie i pięknie wymianie oleju w silniku i skrzyni oraz zrobieniu adaptacji przejechałem ok 1km bez najmniejszych problemów ,skrzynia ładnie zmieniała biegi jak przed awarią auta i podczas jazdy wzrosły obroty i samochód nie reagował na na pedał gazu. Po wyłączeniu i włączeniu skrzynia jest w trybie "P" I nic się nie da zrobić, auto odpala ale błędów teraz nie ma żadnych ...

Rozkładam ręce jak narazie i dziwi mnie fakt że podczas jazdy auto zachowało się jakby wyskoczył bieg.

Każda sugestia będzie pomocna.

Opublikowano
Sprawdzałeś przepustnice? Potrafi namieszać i nie dać żadnej informacji o błędzie. Wywalają sie wtedy ABS, DSC 4x4, tryb awaryjny i inne...warto to sprawdzić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to trzeba oddać samochód na warsztat do specjalisty, zapłacić kasę za naprawę i ponownie dostawać radość z jazdy
Opublikowano
Przepustnica sprawdzona ,niby działa poprawnie i błędu już nie ma 4x4 i innych ale nadal skrzynia jest w pozycji "P" i nie pokazuje się żaden błąd a oddać do naprawy to największy lęk jaki mam bo fachowców nie brakuje... Od kilku lat naprawiam sam swoje auta z bratem czy sam brat i setki tysięcy km już przejechałem bez strachu a teraz niestety nie mamy takiego sprzętu by uporać się że wszystkim :cry: Tego co nasłuchałem się od znajomych i w internecie co mechanicy robią z klientami to chyba spróbuję z bratem powalczyć jeszcze chyba że ktoś zna sprawdzony, potwierdzony fachowością warsztat od automatów w 3-mieście czy okolicy Malborka czy Elbląga lub Tczewa?