Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW E61 535d dpf z 2005 roku, ostatnio pojawił się problem przy porannym odpaleniu, to znaczy sam przebieg odpalania wygląda normalnie, ale nienormalne jest to, że jak odpali to puszcza bąka w postaci niebieskiej chmurki i przez chwilę delikatnie falują obroty. Naczytałem się trochę podobnych tematów, ale to człowiek zgłupieć może. Podejrzewam odmę, dlatego też nagrałem filmik co się dzieje, gdy odkręci się korek wlewu oleju. Po odkręceniu, jak widać na załączonym wideo, z silnika wydobywa się para olejowa, a silnik nie zmienia swoich obrotów (a powinien?). Co wy na to powiecie?

Opublikowano

Mi w żadnym M57 nie zmieniał obrotów po odkręceniu korka.

Ja w politowej 525d mam tak samo, Bąk niebieski po odpaleniu i chwilkę po.

Odma wymieniona na nową, bez zmian.

Podejrzewam sterownik świec, bo kiedyś były w ECU błędy od wszystkich świec. Nie wiem może powrócą jak faktycznie zrobi się zimno.

Wtryskiwaczy nie podejrzewam bo auto pracuje równo i pali abstrakcyjne mało 6.1-7.2. A korekcja najgorsza na trzecim wtrysku 0.8

Opublikowano

Jednak odmę trzeba wykluczyć, bo sprawdzałem u kolegi, który też ma e61 535d i zachowuje się identycznie po odkręceniu korka.

Następne moje podejrzenia padły na świece bądź sterownik świec, ale teraz to chyba jest zbyt ciepło (odpalanie przy ok. 15 st. C.), okaże się, jak tylko się ochłodzi.

Spróbowałem preparat Liqui Moly Diesel Spulung 2666 do czyszczenia wtryskiwaczy, wlałem 500ml na ok. 20l ON, po wyjeżdżeniu tego efekt obecnie jest taki, że po odpaleniu obroty nie falują i nie widzę chmury niebieskiego dymu.

Także jednoznacznie nie mogę stwierdzić, czy ten preparat pomógł w moim przypadku, czy jest to efekt tego, że troszkę się ociepliło, teraz trzeba jeździć obserwować.

Opublikowano
Niestety dzisiaj przy 16,5°C ujrzałam niedużego niebieskiego bąka i obroty delikatnie zafalowały, także problem nadal zostaje nierozwiązany.