Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Ostatnio podczas jazdy wyskakuje mi ostrzeżenie o zredukowanej mocy silnika i zezwoleniu dalszej jazdy. Usterka występuje jak zauważyłem w jednakowym czasie lecz nie zawsze od uruchomienia silnika (przejechaniu podobnej odległości km).

Samochód delikatnie szarpie i czuć nie równą jazdę. Błąd znika po ponownym odpaleniu samochodu. Podpięcie do komputera wykazało następujące błędy:

255B00 - System recyrkulacji spalin Zawór zamknięty zablokowany

255C00 - System recyrkulacji spalin Zawór ciągle otwarty

272F00 - Zawór recyrkulacji spalin - błąd mechaniczny

272E00 - Zawór recyrkulacji spalin - błąd mechaniczny

240400 - Recyrkulacja spalin obwód regulacji ilość powietrza za mała

2E0600 - Usterka nieznana

Wszystko kręci się koło zaworu EGR. Czy ktoś miał podobny problem? Gdzieś poczytałem że jest to bolączka BMW i auta potrafią nawet się zapalić od uszkodzonych EGR :/. Była jakaś akcja serwisowa z tym związana, ale mnie nikt nie informował.

Jak z tym sobie najlepiej poradzić :/ - koniecznie serwis czy jakaś inna opcja ?

Gwarancja skończyła się w lutym tego roku. -

Sdrive 1,8d 150KM, automatyczna skrzynia biegów, przebie 45000km - do następnego przeglądu serwisowego 4000km.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.

Edytowane przez manek35
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego napisz poproś tutaj o sprawdzenie czy twoje auto podlega akcji serwisowej.....

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=103&t=316808

Następnie poczytaj sobie tematy o zacinających się zaworach EGR, źle działających układach odpowiedzialnych za działanie BAY PASSa ( klapka , która znajduje się w środku chłodniczki spalin.

Przeanalizuj sobie dobrze ten temat....

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=103&t=348645

Opublikowano

Dzięki za pomoc.

Dzwoniłem do ASO i powiedzieli że nie ma dla mojego auta aktualnie akcji serwisowej :/.

Pani zaoferowała diagnostykę u nich w warsztacie za 470zł i po konsultacji z Panem z działu serwisu ma przesłać ofertę na wymianę część.

Po rozmowie było wyczuć że to znany temat i aktualny w BMW. Ciekawe czy zaoferują wymianę tylko zaworu EGR czy także chłodniczkę. Z tego co poszukałem to nowy zawór około 1000zł i chłodniczka 3000zł :/.

Pani proponowała także by po wymianie przez ASO pisać do BMW o refundację kosztów np.50/50 i że to działa :).

Po zaglądnięciu pod maskę pod zaworem zauważyłem niewielki wyciek (postaram się dodać później fotkę).

Używany komplet zawór + chłodniczka 300zł - może warto by było zakupić i samemu zregenerować. Czy gra nie warta świeczki?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napisz do BMW (możesz za pośrednictwem ASO) prośbę o naprawę w ramach goodwill.

Jest duża szansa, że BMW weźmie na siebie koszt części, a Ty zapłacisz za robociznę - gdyż auto jest tuż po gwarancji, a do tego problem rzekomo znany.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Problem usunięty.

Po wizycie w ASO stwierdzono uszkodzenie chłodniczki i zaworu EGR. Niestety tego dnia nie wydano mi auta w takim stanie :/. ASO konsultowało się z BMW i ustalono 100% udziału w kosztach przy naprawie przez BMW :).

Naprawione auto odebrałem po 2 dniach, koszty jakie poniosłem to tylko koszt diagnostyki (470zł). Niestety nie dostałem żadnych dokumentów potwierdzających wykonanie danych napraw, tylko fakturę za diagnostykę.

Pani z serwisu potwierdziła tylko że wymienione części sa już bezpieczne i podlegają gwarancji 24 miesięcy.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to super, że się udało.

Dokumenty nt. wymienionych części w wersji drukowanej nie są potrzebne - wszystko jest w systemie, w tym potwierdzenie gwarancji.