Skocz do zawartości

Wymiana tylnego zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy/koleżanki

Chcę zlecić wymianę ;

-wahacze dolne/górne

-tuleje pływające/łącznik

-amortyzatory

Ile mniej więcej czasu zajmuje wymiana ?

Na warsztacie powiedzieli że jakieś 8h pracy.

Mechanikiem nie jestem ale mi się wydaje że to chyba przesada .

Chcę też wymienić tuleje wózka ale to napewno nie u nich bo nie widzą opcji wymiany bez wyjęcia całej belki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
pod warunkiem, że śruby się odkręcą może zejść szybciej. Ale zwykle się nie odkręcają. I wtedy zaczyna się zabawa. Na koniec też na pewno geometrię będą ustawiać. Żeby zrobić dobrze tuleje w wózku trzeba ten wózek wyjąć, cudów nie ma.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
Ja robiłem tyl cały praktycznie bez amorow to do 2 dni mi trzymali ż robota gotowa na tip top
Opublikowano

Mi zeszło jakieś 8 godzin właśnie wymiana dwóch tulei wahaczy z przodu i dwóch kompletnych górnych wahaczy z tyłu, dzisiaj by było szybciej bo już wiem jak :)

Tak na spokojnie przy sobocie.

Opublikowano
Skoro uwazasz ze to takie proste i mechanik oszust to zrob sam co za oroblem?
Opublikowano
  • Autor

Messich, takie kom nic nie wnoszą do tematu...

Ja nie jestem mechanikiem, dlatego się za to nie zabieram i pewnie mi zajęło by to tydz.

Ale dla mechanika co kręci śruby od rana do wieczora nie jest to ciemna magia i robi to co potrafi. Rok temu robiłem przód w tym samym warsztacie i zajęło to pół dnia, dlatego też pytam czy tutaj czy 8h pracy jest ok. Nie pytam ile auto ma stać na warsztacie, bo stać to może i tydxień.

Nie szczybule kasy na auto, ani na mechaników , poprostu nie chce by robiono mnie w bambuko ...

Ps.

Nosiłem się z zamiarem zmiany na e38/e60 , ale jak obejżałem pare sztuk to mi się odechciało.

Opublikowano

No wlasnie nie znasz sie, pojechales do goscia ktory sie zna, powiedzia ci a tobie nie pasuje ta odpowiedz. :?:

8h to jak najbardziej normalny czas na takie roboty

A wymiana tuleji belki bez jej wyciagania to juz w ogole pomysl, mozna, ale pewnie spierdolą

Opublikowano
Nie , to nie jest przesada biorac pod uwage liste rzeczy do wymiany. Tam jest troche zabawy. Tuleje bez wyjmowania belki sie robi w tym aucie. Jak masz zapieczone sruby to trzeba doliczyc kolejny czas na palnik i meczenie sie z nimi. A sruby sa na 99% zapieczone jezeli nie bylo robione tylne zawieszenie - typowy problem z tym autem , w e39 tez maja to non stop.
Opublikowano
  • Autor

Ogólnie mam do wymiany tylko amorki, ale robię wszystko bo poprostu uważam że prawie 20letnie zawieszenie jest poprostu do wymiany. Tak samo robiłem z przodem i tam już mam spokój .

No i chociaż jeden przyznał że tuleje można robić na aucie...

A jak już mówiłem pytanie padło bo przód robili mi w 4/5h.

Jestem umówiony na 10.09, a tuleje zrobię w Pl jak będę .

Ale e38 , najchętniej 750i nie może mi wyjść z głowy( choroba mnie na nią wzięła ), ale jak narazie żona mi ją skutecznie z głowy wybija i dzieci krzyczą że czołg jest fajny...

Opublikowano
Ja mam e38 i e53 i e53 jest lepszym autem
Opublikowano
  • Autor
Lucky guy...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zestaw zamontowany w ciągu 9h w holenderskim systemie pracy, czyli w Pl zapewne w 6h z trzema piwami i wypadem po frytki ;)

Uwagi po wymianie;

Auto stabilniejsze

Nie buja tyłem na boki

Poprostu pewniejsze...

Nie że jakaś olbrzymia rużnica, ale milej się jedzie.