Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam taki problem, kupiłem auto z "naprawianym modułem FRM3" wiem że one padają.

Problem jest taki że światła długie działają zamiast przeciwmgielnych i odwrotnie, na konsoli zapala się poprawna kontrolka, a światła odwrotnie...

Dzisiaj chciałem przeflashować go w winkfp - i pojawił się problem - inpa nie widzi modułu FRM - tzn wykrywa go, ale nie ma o nim żadnych informacji w UIF

W id udało mi się znaleźć jego numer i jest to 9230434, ale bez daty produkcji itp - jest to frm3.

Przy próbie wpisania numeru w winkfp comfort wywala błąd że takiego numeru niema... Według realoem jest to frm3... Z tym że znalazłem informację że jest to frm3 od e70 x5. Czy to możliwe? Da się to przekodować jakoś? Wgrywanie vinu i pusty plik man do frm w ncsexpert nic nie zmienia

Niestety nie wiem jakie oprogramowanie wgrać na ten moduł więc expertem nie próbowałem

Jakieś pomysły?

Opublikowano

W WINKFP próbuj jeszcze

Comfort mode

Update zusb bez wpisywania zusb

Zaznacz frm3

DONE

PROG

jak zapyta o vin to wpisz

Powinno zadziałać jeżeli komunikacja odbywa się prawidlowo

Po tym zabiegu musisz jeszcze zakodować frm profilem expertmode w ncs

Opublikowano

Przejdzie bez ZUSB? Bo za każdym razem go wpisywałem to nie odnajdował - błąd 704, a jak próbowałem po kolei wybierając moduł FRM3 to przy programowaniu podawał zmianę firmware z (pusta kratka) na -> 0

No i nic się nie działo jak to akceptowałem

http://i.imgur.com/Bd6Q53M.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam taki problem, kupiłem auto z "naprawianym modułem FRM3" wiem że one padają.

to jest klasyka gatunku od tych "mistrzow", ktore tu za darmo lub za kawałek chleba robią naprawy FRM i mówią, że nic trudnego w tym nie ma. Je :!: b :!: nuć by takich programatorem po glowie żeby znali realia tych wszystkich spraw. Przyjedź - zrobię . Pisz na PW

Opublikowano

No xD byłem właśnie u jednego speca, podobno tylko kodowanie, niestety nic nie dało, sam zresztą wcześniej puszczałem pustym plikiem man itp.

No i pan stwierdził że ktoś jakiś zły dump wrzucił i lepiej wymienić niż kombinować, ale uparłem się że spróbuję.

Pobrałem spdaten dla e70, tak jak mi sugerował, że z tego auta pochodzi rdzeń modułu FindEcu - ten SA-optionhelper.

No i teraz mój ecu 9230434 jest rozpoznawany jako moduł z e70 - 6827063. Zaktualizowałem daten dla ncsexperta i winkfp. Winkfp z daten e70 już przyjmuje numer 6827063 i chce chyba współpracować.

Czy robiąc update na tym sofcie z e70 i wybraniu VIN mojego e90 wszystko będzie ok? Czy po flashowaniu tego FRM3 jego oryginalnym softem, muszę to zrobić jakimś z e90 ???

Oczywiście po wszystkim pusty man pójdzie z e90

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Więc nikt nie jest w stanie powiedzieć nic o tym sofcie e70 do e90? Będzie to działać po flashowaniu czy totalnie do śmieci już?

Nie bedzie, czy to tak trudno zrozumiec ?