Skocz do zawartości

Klimatyzacja raz działa raz nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

ostatnio pojawił mi się problem z klimatyzacja. Dokładniej rozchodzi się o to, że raz ona działa, a raz nie - jadę sobie samochodem i leci ciepłe powietrze, poprzełączam z zimnego na cieple i na odwrót (tak kilka razy) aż w końcu zadziała. Czasami wsiadam do auta i klimatyzacja od razu działa, a czasami nie da się jej w ogóle włączyć na np. całym odcinku do pracy ~12km. Jakieś porady?

Dodam tylko, że nabita została tydzień temu wraz z wymianą filtra. Błędy z całego auta niżej.

31abdce62a854.jpg.html

https://zapodaj.net/31abdce62a854.jpg.html

Opublikowano
Rozumiem, że po kilka przełączeniach grzanie/klima w końcu odpala z którymś razem? Z opisu problemu i błędów podmieniłbym najpierw panel klimatyzacji. Roboty dużo nie ma.
Opublikowano
  • Autor

Próbowałem właśnie takich najprostszych metod, ale nic to nie dało dlatego też napisałem temat tutaj. Panel podmieniałem, efekt ten sam.

Tak odpala za "którymś" razem (przełączam grzanie w nawi ccc z niebieskiego na czerwone i odwrotnie, śnieżka cały czas włączona) - raz jest to za pierwszym razem, a raz w ogóle na odcinku ~15km.

Opublikowano

Najlepiej będzie podłączyć od kompa i sczytać błędy z układu klimy. Problemy mogą być m.in. z:

- presostatem/czujnikiem ciśnienia,

- jeśli masz zwykłą sprężarkę ze stałym przepływem czynnika to sprzęgło magnetyczne może się zawieszać,

- jeśli sprężarka jest ze zmiennym przepływem czynnika to zawór przy sprężarce.

Opublikowano
  • Autor
Posprawdzam te błędy tak jak mówisz, chociaż nie powinny mi się one pojawić przy sprawdzaniu ogólnych błędów auta?
Opublikowano

Teoretycznie powinny ale nie wiem na 100%. Najpewniej wejść bezpośrednio w moduł klimy.

Możliwe, jest np. że włączasz chłodzenie, temperatura na zewnątrz jest ok, sprzęgło nie załącza klimy bo jest zawieszone, czujnik ciśnienia też zawieszony i pokazuje, że pracuje klima - wtedy raczej nie pokaże błędu. Ciężko o taki scenariusz ale w teorii da się zrobić....

Opublikowano
  • Autor
Myślałem jeszcze nad klapami, które się otwierają podczas załączania ciepłe/zimne powietrze i że to one się przycinają.
Opublikowano
Test klapek zrobisz w Inpie. Tak jak kolega wyżej pisał podłącz i sprawdź błedy, to jest podstawa od której trzeba zacząć, wtedy masz punkt zaczepienia
Opublikowano
  • Autor

Dostałem laptopa z powrotem - jutro się podłącze i posprawdzam błędy. INPA da radę takie coś zrobić, tak? (pierwszy raz będę z niej korzystał, mam już zainstalowaną wraz ze sterownikami do portu szeregowego)

Jakieś porady na początek?