Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Witam wszystkich użytkowników gdyż jest to mój pierwszy post na forum.

Mam pytanie odnośnie montażu oryginalnego navi 16:9 do BMW E46, obecnie posiadam zwykłe radio bez wyświetlacza. Szukałem w sieci jak wygląda sprawa z kosztami itp. jednak były to posty sprzed kilku lat, chciałem się dowiedzieć jak sprawa ma się teraz. Zależy mi na navi, do której planuję podpiąć kamerkę cofania (ponoć da się to zrobić dzięki tunerowi tv). Niestety jeżeli chodzi o wyposażenie radia to posiadam raczej golasa, tylko i wyłącznie radio starego typu (przycisk CD zamiast MODE) i pytanie czy zabawa w oryginalne navi jest w ogóle warta świeczki. Jeżeli nie, to czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji - nie ukrywam, że przydała by mi się jakaś kamera lub czujniki cofania, duże miasto :D Patrzyłem na androidy, droga sprawa a i z wytrzymałością sprzętu ponoć różnie (fajnie też byłoby zachować oryginalny osprzęt).

Z góry dzięki za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawny ori zestaw też tani nie będzie a roboty z zamontowaniem sporo. Myślę, że trzeba mieć ok 1000,- na sprawne graty + montaż. Dedykowane markowe na androidzie będzie niewiele droższe, wybór należy do Ciebie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Może i uda Ci się taniej znaleźć zestaw ale pamiętaj (chyba, że sam sobie poradzisz bo masz wiedzę i chęci do grzebania i znasz się choć trochę na elektronice) że należy doliczyć koszt ewentualnego montażu tego wszystkiego w aucie, masz zwykłe radio to musisz wiązkę ciągnąć a to troszkę trwa, przeróbka tunera tv, możliwe że i tuner radia będzie wymagał wymiany końcówek mocy...

Mam chińczyka współpracującego z harmanem i dodatkowym wzmacniaczem, jest ok, myślę o zakupie oryginalnej navi ale tylko dlatego, że chce trzymać e46 długo i za kilka lat kupując inne auto oryginalna navi będzie na plus "kolekcjonerski" bo w chwili obecnej funkcjonalnością przegrywa ze zwykłym chińczykiem, jednak 20 lat robi różnicę.

Opublikowano

Oryginalna nawigacja ma klimat e46, jest wg. mnie ładniejsza no i odchylany panel przedni, bajer. Tego się nie spotka w dzisiejszych autach.

Jak zależy Ci na oryginalnym klimacie to tylko ori, jak na funkcjonalności to tylko chińczyk albo jakaś markowa.

ALPINE robi zestaw dedykowany do E46, ale jest duuuuużo droższy i brzydszy od chińczyka.

https://www.alpine.com.pl/p/Products/headunits-for-bmw/ilx-702e46

Rok temu demontowałem w swoim kompocie chińczyka i wkładałem ori, z tym, że fabrycznie wiązki były pociągnięte i musiałem tyko podpiąć wtyczki.

Poprzedni właściciel poszedł w funkcjonalność.

Chińczyk leży na półce i czeka na swój czas, ewentualnie na nowego właściciela.

Ten 1000PLN na ori zestaw może być mało.

Ekran z dobrym wyświetlaczem to ze 400zł

Tuner BM54 z najnowszym softem obsługującym tagi z mp3 kupowałem za 450zł

Zmieniarka z odtwarzaniem mp3 to minimum 150zł

Do tego czytnik MK4, bo tylko taki ma sens, wiązka i antena gps.

Nie sądzę żebyś dostał zestaw w takiej specyfikacji.