Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym zrobić ładowarkę do kluczyka key fob E6X E8X E9X aby ładować kluczyk w domu.

Posiadam stary kluczyk wraz gniazdem ładowania od E60. Płytka z elektroniką ma opis 659567.21.01-C. Kluczyk mam już rozebrany i wyprowadzone są przewody od akumulatorka w celu monitorowania napięcia. Gniazdo mam już rozebrane i w środku znajdują się dwie cewki i dwa czujuniki halla. Jedna z cewek służy jako blokada do wyjęcia kluczyka, druga do ładowania indukcyjnego. Nie mam niestety wolnego sterownika/modułu CAS więc nie mam możliwości zbadania napięcia, prądu i częstotliwości zasilania cewki do ładowania. Czy któryś z kolegów wie może jakie występują parametry na cewce od ładowania? W pilocie cewka odbiorcza podłączona jest bezpośrednio pod układ PCF7945. Z noty katalogowej szło by się dowiedzieć jakie są zalecenia odnośnie parametrów ładowania, lecz datasheet od tego czipu nie jest dostępny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale po co ładować kluczyk w domu?

W tis jest tylko opis że ladowany jest częstotliwością 125 kHz a pojemność monitorowana niezależnie przez kluczyk i wysyłana przez K-Can do Gateway Modul

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Autem robię krótkie przejazdy do pracy i kluczyk nie nadąża się doładowywać. Z kluczyka otwieram często dach a do tego trzeba mieć wciśnięty przycisk około 30 sekund. Generalnie jest tak, że więcej energii pobieram z kluczyka niż do niego dostarczam. Jeżeli mam słaby akumulatorek w kluczyku to spada mi drastycznie zasięg z którego mogę otwierać dach z odległości jak również czasem otworzy mi dach do połowy bo sygnał radiowy jest już za słaby.
Opublikowano
Nie wiem jak wygląda sprawa z ładowarką od szczoteczki. Ładowarki do telefonów generują 5V, podobnie może być w szczoteczkach. W kluczyku mikro-układ pracuje na napięciu 3.3V lub 3.6V. Może to być ryzykowne.
Opublikowano
Ja probowalem na ładowarce od telefonu i od szczoteczki i zadna nie ruszyła ;D

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu