Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, mam pytanie jak w temacie. Czy należy odpiąć klemę minusową i między nią a akumulator należy wpiąć miernik? Czy po podłączeniu nie będzie zbyt wysokiego prądu , który spali miernik?
E60 3.0D 2004
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moduły będą się usypiać ok. 30 min dlatego musisz czekać chyba że masz kompa żeby wymusić uśpienie. Zamek w otwartej klapie bagażnika zatrzaśnij śrubokrętem bo inaczej oświetlenie będzie świeciło.

Opublikowano

Moduły będą się usypiać ok. 30 min dlatego musisz czekać chyba że masz kompa żeby wymusić uśpienie. Zamek w otwartej klapie bagażnika zatrzaśnij śrubokrętem bo inaczej oświetlenie będzie świeciło.

Dzięki jutro muszę zbadać. Czy akumulator 4 letni który bardzo mało jest użytkowany może być już zużyty? Dziś zauważyłem napięcie 10.7V. ładowałem go w zeszły czwartek a dziś zonk.

E60 3.0D 2004
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być zużyty, szczególnie jeśli to zwykły kwasowo ołowiowy a nie w technologii AGM.
Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie - czy z uwagi na to że auto więcej stoi niż jeździ mogę w nim odpinać klemę od akumulatora (na ten czas kiedy kiedy nie używam go)?
E60 3.0D 2004
Opublikowano
Możesz. Ale zdarzają się przypadki wysypania synchronizacji CAS<>DDE i nie odpalisz auta (bardzo rzadko ale do zrobienia INPĄ w 2 minuty).

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

Czyli nie najlepsze rozwiązanie.

Zbadałem wczoraj auto - prąd usypiania poprawny.

Następnie odpaliłem je przez dodatkowy starter, odstawiłem auto do firmy gdzie naładowano akumulator i podłączono do testera akumulator. Z prądu rozruchowego 920 po 1h było 730 a po 2h około 600 z kawałkiem.

Zakupiłem nowy akumulator tym razem Vartę (poprzednio kupowałem Bosh-a) zobaczymy czy ta firma dłużej pożyje.

E60 3.0D 2004
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od niedoładowania zdechnie każdy akumulator...

Są elektroniczne ładowarki które nadzorują akumulator.

Podłaczasz i nie musisz odłączać.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!