Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany,

Aktualnie F26 stoi na 20" lato,

szukam felg + opon na sezon zimowy.

co polecacie? jakieś sugestie, opinie?

na zime 18" dać?

pzdr

http://i64.tinypic.com/2w4bktc.jpg

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Oryginalnie twoje auto w serwisie mogło mieć koła zimowe 17/18/19.

17" 225/60 4x

18" to optymalny wybór 245/50 4x.

Dziwne, ale przy 19" BMW oferuje ogumienie mieszane na zimę, to niespodzianka.

Oryginały z zimówkami to 304 i 307.

Opublikowano
20" zimówki? :lol: :lol:

a niby co miałoby przeszkadzać?

Jeżdżę na 20 calowych zimówkach a wcześniej na 21 i 22 calowych i nie rozumiem dlaczego niektórzy twierdzą, że to.... nie wiem, spadek komfortu?

A co my mamy w PL zimy z lat 70-tych?

A jak słyszę o dziurach czy innych bzdurach to śmiać mi się chce.

Zakładałbym normalnie zimówkę bardzo dobrej klasy i nie marudził o pseudo felgach 18 calowych.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Właśnie dlatego koszt będzie dużo większy takich 20" niż 18",a zimy jakie są taie są i nie ma sensu takich kwot pakować w zimowe koła 20".

poza tym kwestia zdejmowania i nakładania opon na felgę, Felgi i opony dostaną po dupie. Wygodniejszy jest drugi komplet felg.

Opublikowano

Zimówki 20'ki odpadają.

Letnie są 20ki i gdyby nie amortyzatory EDC to tak średnio by się jeździło, w trybie comfort jest ok.

Dlatego zimówki chce 18ki i jedna szerokość opon, bo przy 19kach już tył szersze.

Opony jakie? Dunlopy 4D ok ? Vredestein Wintrac Xtreme S ? z góry thx

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Do wyboru masz:

Bridgestone Potenza 001

Pirelli P7 Cinturato

Michelin Primacy 3

Wszystkie mają homologację BMW.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie, skompletuj sobie na zimę oryginalne felgi 18", najlepiej z M pakietu, bo taki posiadasz. W 18" są 4 jednakowe opony i moim zdaniem jest to udany kompromis wizualno - praktyczny na zimę.

Ja mam zimowe Pirelli już w kolejnym suvie i bardzo sobie je chwalę.

Dwa komplety kół to wygoda, a poza tym, te twoje 20" sól raczej kiepsko zniosą (wiem, bo ma kolega i trochę przy śrubach sól je łapie).

Benzyna zamiast krwi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ej, rozmiar felg to rzecz względna przecież. Dla jednych osób już 18" wydają się duże...

Pamiętam, jak mój ojciec w nowym Passacie, w chyba 1993 roku, miał aluminiowe felgi 17" i opony 225. Przynajmniej dla nas wtedy, to były duże koła.

Dzisiaj 18",19" to normalny rozmiar, ale nie każdy potrzebuje jak największych felg,szczególnie w zimie.

Komfort przy zimowych 18" z czterema jednakowymi oponami na pewno się poprawi, a oto koledze chodzi.

Poza tym to są zwykłe, lakierowane felgi, a tak jak pisałem, te 20" letnie sól uszkodzi.

Benzyna zamiast krwi...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Trochę mijasz się z prawdą.

w X5 czy X7 18 to małe koła. W starym Civicu 16" to już ogromne.

Różnica jest w oponie, gdzie w X5 na 18" masz duży profil, koło ma większy obwód,a w takiej serii 3 opona 18" już jest na niskim kapciu.

trESTnZ.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiadomo, 18" w suvie ma wysoki profil opony w porównaniu z 18" zwykłej osobówce i wydaje się mała, ba, w Polo GTI 6R 17" mojej żonki, szerokie opony mają niski profil w porównaniu z 17" w większej osobówce.I przy Polo, ta 17", pomimo niskiej opony, już wygląda ok.

Breras,

18" felga z M pakietu X3, X4 jest cała malowana na srebrno i patrząc na moje koła używane w zimie, sól jeszcze do nich się nie dobrała (chociaż to kiedyś pewnie nastąpi).

Mój kolega miał identyczne felgi 20", jak X4 na zdjęciu i po pierwszej zimie przy śrubach i na rantach (tam, gdzie jest srebrne, nie grafitowe), aluminium zaczęło się utleniać, jak stara, zniszczona felga aluminiowa. Może dlatego, że w porównaniu z zwykła felgą, tam, gdzie jest zwykłe, srebrne aluminium, nie grafitowe, są malowane lakierem bezbarwnym, czy jakoś inaczej zabezpieczone.

Przez to przemalował je całe w czarny połysk i po dwóch zimach, są nadal idealne.

Benzyna zamiast krwi...