Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Od niedawna jestem posiadaczem f30 320d automat. Nie wiem czy teraz to zauważyłem, ale jeżdżąc po mieście jak automat wrzuca na najwyższy mozliwy bieg i auto ma około 1200 obr. to słychać takie buczenie w kabinie nie wiem jak to nazwać za bardzo, nie to ze auto drży czy cos tylko tal w uszach slychac taki dziwny dzwiek :) Pozniej przy około 1500 obr. nie ma juz takiego.

Wczesniej jeździłem benzyniakiem i moze diesel po prostu tak ma na niskich obrotach? :D

Wiecie może jaka jest przyczyna takiego dźwięku?

Proszę o jakies wskazówki na ten temat?

Bardzo dziękuję.

Opublikowano (edytowane)
Przy 1200 rpm twój samochód się dusi i nie ma się co dziwić, że buczy. Ja na krótkich odcinkach jeżdżę na sporcie. Szkoda, że nie można przeprogramować skrzyni, aby jednak trochę wcześniej zmieniała biegi. Chcieli zrobić ekologie, a wyszło całkowicie odwrotnie - silnik, który jest przyduszany pali tyle samo co przy 1800 rpm na niższym biegu, a o wpływie na podzespoły to już nie wspomnę. Edytowane przez Rastko
BMW F31 318d 143pk aut.
Opublikowano
No rozumiem. Tez uważam ze skrzynia wrzuca o ten jeden bieg za dużo i samochód jest obciążony. Dla podzespołów też nie dobrze. Chyba tak jak mówisz że po mieście na sporcie trzeba śmigać to trzyma okolo 2000 obr. a spalanie takie samo i tak.